SINT-PIETERS-LEEUW - Kinderen uit Leeuwse basisscholen ontdekken hun sporttalent met Sportkompas

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Kinderen uit Leeuwse basisscholen ontdekken hun sporttalent met Sportkompas

Dsc_0001
 

In Sint-Pieters-Leeuw zijn heel wat sportverenigingen actief. Keuze genoeg zou je denken! Toch kiezen ouders vaak een sport voor hun kind zonder rekening te houden met wat het kind graag doet of kan!

 

Dit najaar nemen alle kinderen van het 4de leerjaar, in totaal zo’n 335 leerlingen, van de Leeuwse basisscholen deel aan het project ‘Sportkompas’. Het wordt een zoektocht naar hun eigen talent en interesse. Wie weet ontdekken we binnenkort de nieuwe Nina Derwael, Wout Van Aert of Tessa Wullaert!

 

Herwig Smeets, schepen van Sport: “Sportkompas betreft een wetenschappelijk initiatief, gefaciliteerd door de sportdienst en in samenwerking met de verschillende turnleerkrachten van alle Leeuwse scholen. Hiermee investeert Sint-Pieters-Leeuw in haar toekomst en dit voor álle Leeuwse kinderen. Ook voor zij die van thuis uit, om uiteenlopende redenen, minder of zelfs helemaal niet aangezet worden tot sportbeleving in of buiten een sportclub. Mogen en kunnen doen wat je graag doet en wat je goed kan, is werken met je natuurlijke talent. En dat is wat we elke Leeuwse jongere willen bieden: het ontwikkelen van hun talenten. Wellicht komen onze volwassenen van morgen zo tot nog betere prestaties en dat niet alleen op sportief vlak. In ieder geval, de trofee voor de volgende Sportleeuwen, onze onderscheiding voor uitzonderlijke sportieve prestaties, staan al klaar!”

 

Sportkompas is een wetenschappelijk instrument voor kinderen van 8 tot 10 jaar van SPORTAMUNDI vzw, in samenwerking met UZ Gent en Sport Vlaanderen. Aan de hand van een vragenlijst en praktische testjes wordt er bekeken welke sporten een kind leuk vindt en in welke sporten hij/zij goed zou zijn. Kinderen willen maar al te graag sporten en bewegen, maar weten op die leeftijd nog niet goed welke sport ze graag willen beoefenen.

Via ‘Sportkompas’ kan elk kind leren welke sport het best bij hem of haar past.

 

An Speeckaert, schepen van Onderwijs: “Niet alleen beweging op school is belangrijk, maar ook sport na school. Wij willen onze kinderen stimuleren om op een gezonde manier aan beweging te doen. Via de tool SportKompas worden kinderen geholpen om een sport te vinden die bij hen past om hen zo te motiveren om aan sport te doen. De scholen verlenen dan ook met veel plezier hun medewerking aan dit geweldige initiatief, want zeker voor een gezonde levensstijl geldt: jong geleerd, is oud gedaan!”

 

In elke school worden er 3 stappen doorlopen:

  • Stap 1: I LIKE
    Elk kind vult samen met de leerkracht een vragenlijst in via een webtoepassing. Met deze I LIKE-applicatie kan het kind uitzoeken welke sport het leuk zou kunnen vinden.
  • Stap 2: I AM
    Hierbij wordt eveneens een digitale vragenlijst ingevuld, samen met de sportleerkracht, maar deze keer om te achterhalen of het kind zelf gemotiveerd is om te sporten. Daarnaast dient het om beter inzicht te krijgen in de persoonlijke context: Doet het kind reeds aan sport, zo ja welke? Vindt het kind de sport leuk? Wat zijn mogelijke barrières om een sport te starten?
  • Stap 3: I DO
    De laatste stap bestaat uit 15 beweegoefeningen die de vaardigheden van elk kind meten, zoals lenigheid, kracht, evenwicht, coördinatie en uithouding. Al deze testen gebeuren onder begeleiding van gekwalificeerde begeleiders (bachelor of master LO). De resultaten worden geregistreerd in het digitale platform van SportKompas.

 

Na het stappenplan helemaal doorlopen te hebben, krijgt elk kind 7 sporten voorgesteld. Deze voorkeursporten vormen dan een combinatie van wat ze goed kunnen en graag doen. De resultaten worden gerapporteerd aan de gemeente, de school en de ouders. Indien gewenst, kunnen de ouders achteraf het rapport bespreken met de leerkracht LO.

 

Met behulp van deze SportKompas-methodiek kunnen de Leeuwse kinderen volledig naar hun eigen zin sporten.

 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2020
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief