SINT-PIETERS-LEEUW brengt lokale cultuur tot in de living

C21

SINT-PIETERS-LEEUW brengt lokale cultuur tot in de living

Cultuur_id_living
Jeroen Tiebout en Jan Desmeth.
 

Cultuurcentrum Coloma betaalt een professionele TV-opname van het eerstvolgende optreden van alle lokale fanfares, koren, harmonieën en toneelverenigingen. Die opnames zullen aangeboden worden aan Ring-TV en aan de regionale radio. Zo komt lokale cultuur via de lokale zenders tot in de living van alle Leeuwenaars. Het initiatief komt van gemeenteraadslid en muzikant Jeroen Tiebout (N-VA) en kreeg de steun van burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “We ondersteunen onze lokale cultuurverenigingen, we brengen cultuur tot in de huiskamer en we geven ook een duwtje in de rug van de PA-sector”, zeggen Tiebout en Desmeth in koor. 

Het Overlegcomité besliste op 2 november om opnieuw over te gaan tot een soort ‘culturele lockdown’. Alle fanfares, koren, harmonieën en toneelverengingen kunnen dus al 2 maanden geen repetities of optredens meer organiseren. Gemeenteraadslid en muzikant Jeroen Tiebout (N-VA) weet uit eigen ervaring dat lokale cultuurverenigingen in deze moeilijke tijden een positief perspectief nodig hebben. Hij trok met een idee naar burgemeester Jan Desmeth (N-VA), die ook voorzitter is van Cultuurcentrum Coloma en een groot hart heeft voor de lokale cultuurverenigingen.

 

De Raad van Bestuur van CC Coloma gaf haar goedkeuring op 9 december en trekt 20.000 euro uit om een professionele TV-opname te betalen voor de lokale fanfares, koren, harmonieën en toneelverenigingen die Leeuw rijk is. Concreet zal het eerstvolgende optreden van de lokale cultuurvereniging – zonder of met (beperkt) publiek – professioneel vastgelegd worden. De opnames zullen aangeboden worden bij Ring-TV en bij de regionale radio. Zo komen de optredens van lokale cultuurverenigingen tot in de living van alle Leeuwenaars. Het initiatief zal ook voorgesteld worden aan minister van Vlaamse Rand Ben Weyts, zodat het idee navolging kan krijgen in de rest van onze regio.

 

“Een boodschap van hoop, 2 maanden na het begin van de culturele lockdown”, zegt Jeroen Tiebout. “Muzikanten, toneelspelers, zangers en zangeressen willen mensen raken met een optreden. We missen dat allemaal enorm in deze periode. Nu iedereen nog altijd zoveel mogelijk thuis moet blijven, willen we optredens echt tot in de living van de Leeuwenaars brengen. Stiekem  duf ik zelfs te hopen op navolging in heel Vlaanderen van dit initatief”.

 

“Het zal wellicht nog even duren voor we opnieuw allemaal samen in een volle zaal kunnen genieten van een lokaal optreden”, zegt burgemeester Jan Desmeth. “Met ons lokaal cultuurcentrum en dit initiatief willen we in de tussentijd al iets doen. Goed voor de verenigingen, goed voor de PA-sector die in deze periode vaak ook technisch werkloos is en vooral goed voor alle cultuurliefhebbers in Leeuw en ver daarbuiten. We hebben lokaal veel toppers die nog onvoldoende bekend zijn. Die kunnen nu een nog breder publiek bereiken”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jan 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief