Sint-Pieters-Leeuw onteigent de staat voor Park

C21

Sint-Pieters-Leeuw onteigent de staat voor Park

Ruysbroeckveld_klein
Leeuw onteigent voor toegang tot Ruysbroekveld. ©Gemeente Sint-Pieters-Leeuw

Op dit moment is de federale overheid eigenaar van het gebied gelegen tussen het kanaal, de Debaerdemakersstraat, de Bergensesteenweg en de Groot-Bijgaardenstraat. Het ‘Ruysbroekveld’ vormt een groene buffer tussen het woongebied van Wilderveld en een bedrijvenzone waar onder andere Lindemans en Multipharma gevestigd zijn. De afgelopen 3 jaar voerde het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw gesprekken om het gebied over te kopen van de Regie der Gebouwen tot de federale overheid plots een procedure lanceert om het gebied in februari 2021 openbaar te verkopen. Reden genoeg voor het gemeentebestuur om een onteigeningsprocedure te starten en zo alsnog een 6 hectare groot toegankelijk park te realiseren.


Jan Desmeth, burgemeester: “Een lokale overheid, die de federale overheid moet onteigenen om een park te kunnen voorzien. Inderdaad … kafka. De gesprekken liepen al lang, maar voor de Regie der Gebouwen is dit blijkbaar de manier van werken. In de ruimtelijke plannen staat dit gebied zelfs ingekleurd als publiek toegankelijk parkgebied!


Het belangrijkste voor onze gemeente is dat we dit gebied van 6 hectare kunnen verwerven, zodat we in de tweede helft van dit jaar de ontwerpen kenbaar kunnen maken, een participatietraject kunnen opstarten en we volgend jaar aan de effectieve aanleg kunnen starten.”


Bart Keymolen, schepen van Ruimtelijke Ordening en Groen: “Deze zone die tot op heden wordt groen gehouden door landbouw, was eigenlijk planologisch al ingekleurd als parkgebied. De verwerving zal ons toelaten om de schaarse open ruimte publiek toegankelijk te maken. De groene buffer tussen het woongebied en het bedrijventerrein zal een rustplek worden voor mens en dier.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 jan 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief