Zware brand in E. Ghijsstraat in LEEUW zorgt voor ongerust

Zware brand in E. Ghijsstraat in LEEUW zorgt voor ongerust

Schermafbeelding_2021-02-26_om_21
 

In Sint-Pieters-Leeuw is het gemeentelijk rampenplan vanmorgen afgekondigd na een zware brand gisterenavond. Die woedde op een bedrijventerrein aan de Eugène Ghijsstraat. Twee bedrijven gingen in de vlammen op. Omdat er wellicht asbest is vrijgekomen, moesten omwonenden tot vanmiddag binnen blijven en hun ramen en deuren gesloten houden. Twee scholen in de buurt zijn geëvacueerd.  Melden gevonden asbest: communiatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.

 

 Update brand E. Ghijsstraat

15.30 uur

De burgemeester heeft net de gemeentelijke fase opgeheven.

In de loop van volgende week zal de firma De Meuter op een veilige manier het asbest sorteren en afvoeren.

Indien omwonenden asbestschilfers in hun tuin of op hun eigendom vinden, raden we aan om deze niet aan te raken en dit te melden bij de communicatiedienst van de gemeente. Het melden van gevonden asbest kan vandaag en morgen (zaterdag 27/2 tot 16u) via communicatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.

Deze asbestschilfers worden – in opdracht van de gemeente – door een gespecialiseerde firma opgehaald. Deze ophaling gebeurt zowel vandaag als morgen. 

 

Het gemeentebestuur dankt alle partners en hulpdiensten voor hun harde werk.

 

------------

 

13.30 uur

De brandweer bevestigt dat de situatie veilig is. Ramen en deuren mogen opnieuw worden opengezet om te verluchten.

Er wordt nog steeds aandacht gevraagd voor asbestschilfers die in de omgeving kunnen liggen. Het openbaar domein wordt op dit moment schoongemaakt door het gespecialiseerd bedrijf Recon.

Indien omwonenden asbestschilfers in hun tuin of op hun eigendom vinden, raden we aan om deze niet aan te raken en dit te melden bij de communicatiedienst van de gemeente. Het melden van gevonden asbest kan vandaag en morgen (zaterdag 27/2) via communicatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.

Deze asbestschilfers worden – in opdracht van de gemeente – door een gespecialiseerde firma opgehaald.

De E. Ghijsstraat blijft afgesloten van aan de Bergensesteenweg tot aan de site. Andere straten werden opnieuw opengesteld.

Wij willen alle omwonenden danken voor het begrip en voor de goede medewerking!

-----------

11.45 uur

De brandweer heeft reeds op verschillende plaatsen metingen gedaan naar gevaarlijke stoffen. De resultaten van deze metingen zijn goed, er werden geen gevaarlijke stoffen gevonden. 

Indien omwonenden toch asbestschilfers in hun tuin of op hun eigendom vinden, raden we aan om deze niet aan te raken en dit te melden bij de communicatiedienst van de gemeente.

Deze asbestschilfers worden – in opdracht van de gemeente – door een gespecialiseerde firma opgehaald. Deze firma zal eveneens de straten in de buurt afschuimen om eventuele asbestschilfers deskundig te verwijderen.

Inmiddels werd voor alle baby’s, peuters, leerlingen en hun begeleiders een oplossing gevonden.  

Wanneer huisdieren zich de afgelopen nacht buiten bevonden, raden we aan ze af te spoelen voor ze opnieuw binnenkomen. Dit om eventuele kleine asbestdeeltjes te verwijderen. 

Kleine tip: een korte blootstelling aan asbestdeeltjes vormt geen gevaar voor de gezondheid. Belangrijk is om de brokstukken op korte termijn, professioneel, te laten verwijderen. 

Melden gevonden asbest: communiatie@sint-pieters-leeuw.be of 02 371 63 02.

 

-------------

 

10.17 uur

 

In Sint-Pieters-Leeuw wordt een gemeentelijke rampenfase afgekondigd naar aanleiding van de brand in de industriegebouwen in de Eugène Ghijsstraat.

Er werd opgeschaald naar de gemeentelijke fase omdat dit ervoor zorgt dat er op een efficiënte en snelle manier middelen kunnen worden ingezet. Ook de verschillende partners staan rechtstreeks in contact en blijven de situatie ter plaatse op de voet opvolgen.

 

Omwille van asbestgevaar worden er enkele maatregelen getroffen. Omwonenden worden verzocht om thuis te blijven, maar moeten ramen en deuren gesloten houden en dit in een straal van 500 meter rond de brand. 

 

De 2 scholen (de Sint-Stevensschool en De Groene Parel) en de kinderopvanginitiatieven (De Speelboot en De Kinderdroom) in de nabije omgeving liggen net buiten de perimeter maar worden wel geëvacueerd, dit omwille van het feit dat zij anders hun lokalen niet voldoende kunnen verluchten n.a.v. de coronamaatregelen. De ouders van de aanwezige kinderen worden verwittigd en gevraagd om hun kind zo snel mogelijk, en dit voor 10.15 uur, op te halen. Na 10.15 uur worden de kinderen die niet werden opgehaald en begeleiders overgebracht naar enkele evacuatiecentra. De leerlingen van De Groene Parel gaan te voet naar het Zonnig Leven. De leerlingen van de Sint-Stevensschool worden met verschillende bussen geëvacueerd naar sporthal AJ Braillard in Ruisbroek. De Baby’s en peuters van de Speelboot en de Kinderdroom zullen worden overgebracht naar lokaal dienstencentrum Meander.

 

Op dit moment voert de brandweer metingen uit om de luchtkwaliteit te controleren. De resultaten van de metingen zullen later worden gecommuniceerd.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 feb 2021
Marc Sluys
Tom Vierendeel
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 mrt 2021

archief