SINT-PIETERS-LEEUW - Elk jaar meer bloemen in Sint-Pieters-Leeuw

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Elk jaar meer bloemen in Sint-Pieters-Leeuw

Plekje_hubert
Hubert Avaux, één van de drijvende krachten achter het paasbloemenproject.
 

 

Het is telkens weer uitkijken naar de lente, zeker in Sint-Pieters-Leeuw. Overal bloeien mooie gele paasbloemen in de bermen en perken. De Leeuw tooit zich met gele manen! PenZine vroeg zich af wie achter dit mooie initiatief zit en kwam al gauw terecht bij Hubert Avaux, die vlakbij Coloma woont. 

 

 

Vorig jaar werden al voor de 33ste keer bloembollen bijgeplant in Leeuw. Na al die jaren zijn het intussen meer dan 100 000 bloembollen die de grond in gingen. Alles startte vanuit de lokale KWB werking, waar Hubert Avaux destijds heel actief was. ”Naar aanleiding van het jaarthema leefmilieu in 1988 kwam er een voorstel van de pastoor om wat bloembollen te planten rond de kerk aan de Rink. Het gemeentebestuur wilde dit graag steunen en had nog ergens een budget over. Van het een kwam het ander en tot mijn verbazing werden er 16 000 bloembollen geleverd”, herinnert Hubert zich. Het is gelukt om al die bollen, met 27 mensen, in één voormiddag in de grond te krijgen. Sindsdien wordt er elk jaar geplant, met veel dank aan de goede samenwerking met de gemeente, cultuurraad en het lokale tuincentrum. 

 

Nostalgie 

Voor Hubert zijn de bloemen ook een mooie herinnering aan het boerenmoestuintje van zijn grootmoeder, waar vroeger altijd een perkje bloemen in voorzien werd: “Ik herinner me nog goed het landelijke Leeuw van destijds en de liefde voor dat boerenleven zit er diep in bij mij. Ook het Belgisch Trekpaard is een van m’n passies. Het is geen toeval dat Sint-Pieters-Leeuw zich profileert als trekpaardengemeente met een jaarlijks festival in het Colomapark.” Een andere grote interesse van Hubert zijn rozen en oude variëteiten van hoogstamfruitbomen, twee troeven van het Colomapark en -rozentuin.  

Hubert heeft veel boomgaarden zien verdwijnen uit het landschap, maar heeft enkele voorstellen: “We zouden alle landbouwers in de streek kunnen stimuleren om opnieuw een dozijn fruitbomen aan te planten om de traditie te bewaren en de natuur te steunen. Rond de kerk van Sint-Pieters-Leeuw staan bomen die nu nog gezond zijn, maar die ooit zullen gekapt dienen te worden omwille van veiligheid. Het zou mooi zijn om er dan opnieuw fruitbomen te planten want zo was het vroeger. Er  bestaat nog een schilderijtje van hoe het er toen uitzag: fruit, bloesems en een veel zichtbaardere kerk.” 

 

Een belevingstuin 

Eind vorig jaar werden de bloembollen geplant langs de Galgstraat: uitzonderlijk waren het witte bloemen in plaats van gele trompetnarcissen. Dit najaar vindt de plantactie plaats in de tuin van woonzorgcentrum Zilverlinde in Zuun. Die tuin wordt momenteel als belevingstuin ingericht door Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en zal ook openstaan voor de buurt. 


Nog meer boeiende artikels lees je in PenZine, dat vanaf nu te vinden is in meer dan 450 verdeelpunten in de regio. De verdeelpunten vind je op www.pajot-zenne.be.

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2021
PenZine
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 mei 2021
Marc Sluys | 29 apr 2021

archief