Verbeteringswerken in RUISBROEK afgelopen

C21

Verbeteringswerken in RUISBROEK afgelopen

Bartkeymolen_jandesmeth_olivierhuygens
Bart Keymolen Jan Desmeth en Olivier Huygens. Foto Ingezonden
 

Vandaag, donderdag 29 april, kwam er een einde aan de werken in de Fabriekstraat in Ruisbroek. Daarmee sluit de gemeente Sint-Pieters-Leeuw een lange werf van verbeteringswerken in de gemeente af. De werken duurden in totaal 3,5 jaar, gespreid over net geen 5 jaar. 

De werken in Ruisbroek kenden hun start in september 2016. Een ambitieus, gefaseerd plan waarbij in fase 1a de Paul Gilsonlaan onder handen werd genomen en tijdens fase 1b de Stationsstraat, het Kerkplein en een deel van de Kerstraat werden aangepakt. Een rondpunt zorgt er nu voor een betere doorstroming van het verkeer, er werden nieuwe asfaltlagen aangebracht en de parkeerplaatsen werden opnieuw geordend. Een extra parking werd aangelegd aan het Sociaal Huis en aan de voetbalvelden. Fase 2, dat vertrok van aan de Wandelingstraat naar de rest van de Fabriekstraat, startte vervolgens in 2019. Vandaag heeft de Fabriekstraat een gescheiden rioleringsstelsel met extra waterbuffercapaciteit, comfortabele voetpaden en alternerende parkeervakken. Binnenkort worden tenslotte de fietssuggestiestroken aangebracht.

Bart Keymolen, schepen van Waterbeheersing en Openbare Werken en Openbare Ruimte: “Bijna 5 jaar geleden zijn we de langverwachte, maar strikt noodzakelijke werken in de Fabriekstraat kunnen starten. De hinder was aanzienlijk, mede door de typische ‘boomstructuur’ van de wegenis die Ruisbroek kent met al zijn vertakkingen in de Fabriekstraat. Om die reden werd dan ook beslist het project in twee fases met meerdere deelfases aan te pakken. Tussen beide fases was er een adempauze van ruim een jaar. De gloednieuwe bovenbouw, met plaats voor de zachte weggebruiker en met voldoende aandacht voor groen, is maar een fractie van het huzarenwerk dat in Ruisbroek werd geleverd. De oude gemetste riool werd vervangen door twee kokers die overgedimensioneerd werden om voldoende water te kunnen bufferen. Zo kunnen we de kans op wateroverlast tot een minimum herleiden. Tot meer dan 5 meter diep werd gewerkt om de gescheiden riolering aan te leggen. Dit vaak in barre omstandigheden. Een aantal deelprojectjes in de zijstraten en aanpalende parkings werden ook meegenomen. Het is nu hoopvol uitkijken naar de afwerking van het groen om ten volle te kunnen genieten van een vernieuwd Ruisbroek.”

Olivier Huygens, schepen van Mobiliteit: “De verbeteringswerken aan de Fabriekstraat waren een werk van lange adem. Maar het mag gezegd, het resultaat mag er zijn en het was dringend tijd dat deze belangrijke verbindingsweg van en naar het centrum van Ruisbroek grondig werd aangepakt. Ik ben vooral zeer tevreden dat naast de mooie rijbaan voor automobilisten en de duidelijk afgebakende parkeerplaatsen, er nu ook plaats is voor de zwakkere weggebruiker. De voetpaden werden verbreed maar ook de fietsers krijgen nu de plaats die ze verdienen. Fietssuggestiestroken moeten ervoor zorgen dat automobilisten met hen rekening houden en zich aanpassen aan de opgelegde snelheid. Zo creëren we opnieuw een veilige en leefbare omgeving voor iedereen.”

De werken zorgden de afgelopen jaren voor heel wat hinder. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw wil dan ook alle Ruisbroekenaren en passanten bedanken voor hun geduld, dat zich vandaag vertaalt in mooie, heropgewaardeerde en vooral veilige straten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 apr 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief