SINT-PIETERS-LEEUW - Eric Meert heeft voor vijf weken zijn straatkinderen in Kongo verlaten voor een familiebezoek

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Eric Meert heeft voor vijf weken zijn straatkinderen in Kongo verlaten voor een familiebezoek

Editiepajot_spl_meertr_foto_merckx
Eric Meert is even in Sint-Pieters-Leeuw. (Foto Felix Merckx)
 

De najaarswedstrijd 2007 voor het promoten van Editiepajot werd gewonnen door Eric Meert voor het werk met straatkinderen in Kongo. Eric geniet momenteel van een vijf weken durende vakantie en dat na een verblijf van vier jaar in Lubumbashi. Wij zijn hem gaan opzoeken in Sint-Pieters-Leeuw, waar hij verblijft.

Door de economische heropleving in Kongo dacht iedereen dat de straatkinderen er zouden verminderen. Het was maar van korte duur.

Eric Meert: “Veel Chinezen die er voor werkt zorgden zijn gaan lopen en hebben niemand één cent loon gegeven. Ook een Australische onderneming sloot er zijn deuren. Naar schatting geraakten er 350.000 mensen daardoor zonder werk”.

Momenteel zijn er in Lubumbashi ongeveer 1.100 kinderen die volledig gebroken hebben met hun familie. Daarnaast zijn er tussen de 2.000 en de 3.000 kinderen die wat karweitjes opknappen en de nacht op straat doorbrengen.
Eric Meert zit er in een open home waar dagelijks 2 à 300 kinderen terecht kunnen voor medische verzorging en er zelf hun eten kunnen klaar maken.

Eric Meert: “Wij stellen alleen materiaal ter beschikking. Voor de ingrediënten van hun maaltijd moeten zij zelf zorgen. Men mag het hen niet te gemakkelijk maken. Het lukt heel goed”.

Jaarlijks doet Eric Meert, samen met een andere Salesiaan en 5 sociale assistenten tussen de 700 en de 900 huisbezoeken. Het doel hiervan is te zien of straatkinderen terug naar huis kunnen. Vorig jaar is dat gelukt met 76 kinderen en konden er 43 geplaatst worden in een opvangtehuis
Tijdens het weekend trekt Eric ook geregeld de straat op en gaat er spreken met straatkinderen om ook voor hen een oplossing te vinden.

DRUGS
Een groot probleem is het snuiven van lijm, hennep en valium. Al deze middeltjes zijn er immers goedkoop. In het centrum van Eric Meert morgen zij er echter niet mee binnen.

Eric Meert: “Geregeld doen we controle en met Goede vrijdag hebben wij nog een dealer kunnen vangen. Het bleek een militair te zijn, die niet alleen drugs, geld maar ook een bajonet op zak had. Wij hebben hem de keus gelaten. Ofwel alles achterlaten in het centrum, of wel hem aangeven bij de politie. Hij koos voor het eerste”.

STEUN
Om het centrum draaiend te houden heeft Eric Meert jaarlijks zo een 450.000 euro nodig. Naast een vijftal Belgen zijn er immers ook 109 personeelsleden. De Kongolese staat geeft niets. Het enige wat zij gratis krijgen is water en elektriciteit. Water is er echter niet, zodat zij zelf putten hebben moeten graven en er zijn ook veel problemen met de elektriciteit.

Met de 1.000 euro die hij verleden jaar van editiepajot kreeg heeft hij schoolbenodigdheden gekocht.

Verder zorgt zijn familie voor heel wat financiële steun, door het organiseren van allerlei festiviteiten. Steun komt er ook van verenigingen uit Tervuren, Moeskroen, Zwijnaarde, de provincie West-Vlaanderen en door een mijnontginning ter plaatse, die geld geeft om eten te kopen.
Voor de vorming van het personeel krijgt hij steun van de Belgische staat

VERTREK 
Op 26 juni vertrekt Eric terug naar Kongo, met overvolle valiezen.
Eric Meert: “Zo ben ik CD’s gaan kopen met regaemuziek waar de Kongolezen gek van zijn. Verder gaat er een nieuwe muziekinstallatie mee, medicijnen, nieuwe boeken voor de leraars en voetballen, wat dat is er de topsport”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief