Sint-Pieters-Leeuw heeft nieuwe belevingstuin

C21

Sint-Pieters-Leeuw heeft nieuwe belevingstuin

Image00033_klein
ingezonden. Het Lint is geknipt.
 
Image00008_klein
Werk van Bea Willems
 

Op zaterdag 11 september werd het buurtpark en de belevingstuin van het WZC Zilverlinde en het LDC Meander feestelijk geopend. Voortaan heeft de wijk Zuun er een nieuwe mooie publiek toegankelijke plek bij. Voor mensen met dementie is er extra aandacht geweest bij de keuze van de aanleg.


Jan Desmeth, burgemeester: “Al sinds de opening van de nieuwbouw van het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum werd er gespeculeerd wat er met het omliggende terrein ging gebeuren. Ooit werd geopperd om er assistentiewoningen te bouwen. Ik ben gelukkig dat we een heel andere keuze hebben gemaakt. Eentje die past in ons beleid om meer publiek groen te creëren, zeker in de dichts bevolkte gebieden.”


Het idee werd opgepikt nadat familieleden en medewerkers de suggestie deden om er een belevingstuin aan te leggen: een groene plek waar ontmoeting en beleving centraal staan. Dit idee werd verder uitgewerkt in de werkgroep dementie, waarna de buurt en de naburige school werden bevraagd.


Een plek voor jong en oud


De belevingstuin is een ontmoetingsplek geworden voor zowel de bewoners van het woonzorgcentrum, de bezoekers van het lokaal dienstencentrum en de buurt, iedereen zal er zijn plek vinden!
Bart Keymolen, schepen van groen : “De natuurlijke speelelementen en de heuvels zijn leuke uitdagingen voor de allerjongsten. Om de tuin zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen werden de buurtbewoners bevraagd over de inrichting ervan.”


De belevingstuin met onder andere een bloemenweide en dierenhoekje prikkelt de zintuigen en stimuleert herinneringen. Hierdoor wordt de plek ideaal voor mensen met dementie. Bovendien zijn alle paden rolstoeltoegankelijk en vind je er voldoende rustplekken.


“De belevingstuin is een duidelijke meerwaarde voor de biodiversiteit in de omgeving. In de Vlaamse rand moeten we onze groene ruimte koesteren en openstellen waar mogelijk. Buurtbewoners en residenten van het woonzorgcentrum kunnen op deze manier genieten van onze groene ruimte. Daarom zetten we, samen met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, in het kader van het strategisch project Zennevallei, in op de realisatie van toegankelijk publiek groen. Door een verbinding te leggen met de groene ruimtes langs de Zuunbeek creëren we de nodige ademruimte in de sterk bebouwde kern van Zuun.”, zeggen gedeputeerden Ann Schevenels, Bart Nevens en Gunther Coppens.


In de tuin vind je ook een uniek standbeeld, genaamd ‘Verbinding’, gemaakt door Bea Willems, terug. Bea woont in Sint-Pieters-Leeuw en brengt met haar kunst de noden van de mantelzorgers onder de aandacht. De belevingstuin werd gerealiseerd door de gemeente Sint-Pieters-Leeuw, met de logistieke en financiële hulp van de provincie Vlaams Brabant en het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief