Vlotte opstart pilootproject WarmNest: al acht leegstaande panden omgevormd tot sociale woning

C21

Vlotte opstart pilootproject WarmNest: al acht leegstaande panden omgevormd tot sociale woning

Keuken_na__2_
 

In het startjaar van het project WarmNest, een pilootproject in Vlaanderen, zijn in de regio Halle- Vilvoorde al acht leegstaande panden duurzaam gerenoveerd en omgevormd tot een sociale woning. Enkele andere werven zijn opgestart en er zitten er nog meer in de pijplijn. 

Via het project WarmNest willen Energiehuis 3Wplus en Klimaatpunt in de regio Halle-Vilvoorde zoveel mogelijk leegstaande panden omvormen tot energiezuinige en comfortabele sociale woningen. Met veertien gemeentebesturen werd een samenwerking aangegaan en begin dit jaar ging in Ternat de eerste werf van start. Het project loopt alvast als een trein. Momenteel zijn er acht renovaties afgerond. Die situeren zich in Ternat (2), Sint-Pieters-Leeuw (2), Vilvoorde (2), Halle (1) en Zemst (1). ‘Alle panden zijn ouder dan veertig jaar en konden een opknapbeurt gebruiken. Met uitzondering van twee panden ging het telkens om ingrijpende renovatie waarbij het dak, de muren, de kelder, de ramen, de verwarming en de elektriciteit energetisch werden aangepakt. Het EPC-label van die woningen is daardoor van F naar B gegaan’, zegt An Verspecht van Klimaatpunt. ‘Verder werden meestal de badkamer en de keuken heringericht of vernieuwd. Ook een likje verf en andere decoratiewerken waren vaak nodig. De meeste woningen zijn intussen al bewoond door een huurder.’ Momenteel zijn er in Halle en Ternat drie werven aan de gang, twee andere zullen binnenkort opstarten. En daar zal het zeker niet bij blijven. ‘Tot nu toe hebben zestig eigenaars ons gecontacteerd, samen goed voor negentig panden. We komen vooral in contact met eigenaars via de woonconsulenten, die toegang hebben tot de leegstandslijst’, zegt Roel Vanhee van Energiehuis 3Wplus. ‘We testen verschillende opportuniteiten uit. Zo hebben we van meerdere investeerders de vraag gekregen om voor hen een pand te zoeken, en twee hebben we kunnen verder helpen. Verder onderzoeken we of het mogelijk is om van lege ruimtes boven bijvoorbeeld een parochiezaal sociale woningen te maken.’ 

WarmNest, dat mede mogelijk werd gemaakt met geld van de Vlaamse overheid en bijdrage van de deelnemende gemeenten, is een pilootproject in Vlaanderen. De provincie Vlaams-Brabant geeft subsidies om de toekomst van het project te verzekeren. Intussen werden in andere provincies al gelijkaardige initiatieven uitgerold. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 06 mrt 2024
Marc Sluys | 06 mrt 2024

archief