Leeuwse kunstenaar Patrick Crombé herdacht met gedenkplaat aan brug kasteel Coloma

C21

Leeuwse kunstenaar Patrick Crombé herdacht met gedenkplaat aan brug kasteel Coloma

Brug_plexiplaat
 
Coloma_inhuldiging
 

Patrick Crombé gaf les aan de Gemeentelijk tekenacademie van Sint-Pieters-Leeuw en stond aan de wieg van het beeldhouwersatelier in de Leeuwse Kunstacademie. Hij leidde het atelier tot zijn pensioen in 2017. Daarnaast ontwierp hij de brugleuning aan kasteel Coloma. Patrick was een ‘naam’ in de kunstwereld en onze gemeente is trots dat hij mee vorm heeft gegeven aan onze kunstacademie.

Ondanks zijn ruwe beeldhouwershanden was hij diep van binnen een gevoelige, kwetsbare man. Dat zien we in de fijngevoeligheid van zijn abstracte beelden, hun elegantie en de geraffineerde textuurcontrasten tussen de bewerkte steen en zijn ruwe korst. Zijn beelden schreeuwen niet om aandacht, ze hebben een stille en rustige ziel en reflecteren zo de persoonlijkheid van Patrick.

De vader van Patrick, Joannes-Baptista, was een steenhouwer en zo kwam Patrick van jongs af aan in contact met de beeldhouwstiel. Na zijn opleiding in het kunstonderwijs, slaagde hij erin naar buiten te treden met groepstentoonstellingen en zelf georganiseerde kunstshows.

Hij mocht diverse prijzen in ontvangst nemen, zoals de ‘Prijs van de Jonge Vlaamse Beeldhouwkunst’ en de ‘Prijs van de beelden voor een Groene Ruimte’. Zo kreeg hij meteen ook de nodige belangstelling in het milieu van de art-galleries. Patrick Crombé  werd een belangrijke naam in de kunstwereld.

Hij reisde als beeldhouwer de halve wereld rond, maar zijn hart lag zeker in Italië waar hij elk jaar steevast tijdens de zomermaanden in de marmergroeven van Carrara werkte en waar tevens zijn grote liefde Federica van afkomstig is.

Met Patrick verliezen we veel te vroeg een groot kunstenaar van bij ons met een internationale uitstraling, een goede vriend, echtgenoot en een fijne collega.

Jan Desmeth, burgemeester: “Patrick was niet alleen een fijn man en een gerespecteerde leraar in onze kunstacademie, hij was zelf ook een groot kunstenaar met exposities in binnen- en buitenland. Heel wat mensen weten dat hij gezorgd heeft voor de brugleuning van kasteel Coloma. Met deze discrete gedenkplaat zullen ook de toekomstige generaties altijd deze link kunnen maken en dat is meer dan terecht.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 jan 2023

archief