SINT-PIETERS-LEEUW investeert 1,5 miljoen euro in begraafplaatsen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW investeert 1,5 miljoen euro in begraafplaatsen

Schermafbeelding_2022-12-04_om_09
 
Schermafbeelding_2022-12-04_om_09
 

In Zuun en Ruisbroek zijn werken gestart om de begraafplaatsen groener en ecologischer in te richten, waardoor ook het onderhoud – zonder de sinds enkele jaren verboden pesticiden – op een efficiënte manier kan verzekerd worden.

 

Niet-inheemse planten en bomen worden vervangen  door streekeigen beplanting en klimaat robuuste soorten.  De gemeente voorziet bloemenweides waar op dit moment geen grafzerken zijn.   Zo wordt niet alleen de biodiversiteit verhoogd, maar worden de rustplaatsen van onze dierbaren meer natuurlijke, groene begraafplaatsen. Op deze manier worden het verbindende, stille ontmoetingsplaatsen.

 

Ook de paden zullen heraangelegd worden. Tot op vandaag zijn de meeste toegangswegen en paadjes op de begraafplaatsen in kiezelsteen.

Hoofdwegen zullen als een 2-sporenpad in printbeton aangelegd worden. Op die manier is het pad waterdoorlatend dankzij de middenstrook waar geen verharding is. Het biedt bezoekers een comfortabele doorgang naar de verschillende perken. De overige paden zullen in grindgazon aangelegd worden.   Dat is onderhoudsvriendelijk en wederom waterdoorlatend.  Grindgazon is goed bewandelbaar, vlot toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

Overtollig regenwater wordt opgevangen  in de natuurlijke laagtes van het terrein.

 

Schepen van begraafplaatsen en erediensten, Veerle Seré: “Dit mooie project startte in 2018.  Onze visie is dat een begraafplaats een mooie, rustige plek moet zijn, waar ruimte is voor verdriet en ontmoeting maar ook voor bloemen, planten, bomen, struiken, … Veel groen is positief en werkt troostend.

We kozen ervoor om prioritair werk te maken van ontharding en ingroening van de twee grootste begraafplaatsen, nl. Zuun en Ruisbroek, maar de andere begraafplaatsen volgen zeker nadien.”  

 

De aannemer stelt alles in het werk om de hinder te beperken en een maximale toegankelijkheid te garanderen.

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 jan 2023

archief