Reactie van SINT-PIETERS-LEEUW op de mondelinge vraag van de groenfractie betreffende het nieuwe stadion van Union.

C21

Reactie van SINT-PIETERS-LEEUW op de mondelinge vraag van de groenfractie betreffende het nieuwe stadion van Union.

Scherm__afbeelding_2023-01-26_om_19
 

De gemeenteraad van 31 maart 2022 maakte zich zorgen over (1) een stadion van 21.000 plaatsen (nu: 9.400 plaatsen), (2) een hotel met 100 tot 150 kamers en (3) enkel de Audi-site voor parkeren van voertuigen.

We zijn nu 9 maanden verder en Union heeft haar plannen – aangepast – voorgesteld.

1.    Het wordt een stadion van 15.000 plaatsen in plaats van 21.000 (vandaag : 9.400 plaatsen).

2.    Het hotel met 100-150 kamers komt er niet.

3.    De Audi-site (en omgeving) voorzag slechts 1.900 plaatsen, nu wordt het verkeer gespreid over meerdere afritten en zijn er 5.500 plaatsen en wordt er met shuttle-diensten gewerkt, zodat alles wat beter gespreid wordt.

Oproep tot overleg met partners
Op diezelfde gemeenteraad kwam ook een oproep tot overleg met de 6 betrokkenen. 
Minister Lydia Peeters werd ondertussen bevraagd in het Vlaams Parlement en liet weten dat er een overleg plaatsvond op 26 april tussen Vlaanderen en Brussel (AWV, De Werkvennootschap, De Lijn, De Vlaamse Waterweg en Beleid van het departement MOW, Brussel Mobiliteit en MIVB), maar dat er toen nog geen concreet plan op tafel lag. Dat standpunt werd bevestigd op 22 december. Op 11 januari stond er een nieuw overleg op de agenda: de feedback hierover wordt eerstdaags verwacht. 

Op gemeentelijk niveau werd er ondertussen wel overleg gepleegd over een mogelijke optimalisatie voor het op- en afrittencomplex Ruisbroek-Drogenbos, en dit met de gemeente Drogenbos en AWV (als vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering).

Een overleg met de club en het gemeentebestuur staat over twee weken ingepland. 

Bereikbaarheid openbaar vervoer en verplaatsingen met de fiets
Ten slotte vroeg de gemeenteraad ook om meer in te zetten op de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en verplaatsingen met de fiets. 

In de plannen voorziet men 3 grote fietsparkings vlakbij het stadion, dat ook gelegen is op een goed uitgeruste baan met afgescheiden fietspaden. Leeuwenaren zullen dus nog steeds met de fiets naar het nieuwe stadion kunnen gaan. Sterker nog, door de nieuwe locatie moeten ze 2,3 km minder ver rijden, want dat is het verschil in afstand tussen het huidige stadion en het nieuwe.
Wat het openbaar vervoer betreft, ligt het stadion vlakbij treinstation Vorst-Zuid (Vorst-Noord is ook mogelijk, maar iets verder stappen), 3 tramlijnen en 5 buslijnen, waaronder lijn 50, die van Lot over Ruisbroek naar Vorst rijdt.

Samengevat
Jan Desmeth, burgemeester: “We zijn tevreden dat met onze oproep en opmerkingen rekening is gehouden en het project bijgesteld werd (kleiner en geen hotel). 

We blijven waakzaam in de verdere uitwerking en hopen op een doorgedreven optimalisatie van de onbenutte historische mogelijkheden in de nabije omgeving

 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief