Grof huisvuil kan in Sint-Pieters-LEEUW nog steeds aan huis opgehaald worden

C21

Grof huisvuil kan in Sint-Pieters-LEEUW nog steeds aan huis opgehaald worden

Scherm__afbeelding_2023-01-26_om_19
 

Het voorstel van een Pop-Up-Recyclageparken lijkt mooi, maar er is een reden waarom slechts één gemeente in het hele werkingsgebied van Intradura dit vandaag doet. Iedereen is het erover eens dat er geen enkel verband is met meer of minder sluikstorten. 

 

Brahim Harfaoui schepen van milieu en afvalbeleid: “De gemeente biedt nu al aan alle inwoners die hun afval willen verwijderen, uitgebreide mogelijkheden om dit op een correcte manier te doen. Eveneens voor de minder-mobiele inwoners hebben we een dienstverlening aan huis, ook voor grof huisvuil. Bovendien kan je naast restafval, P+MD en groenafval, ook regelmatig papier en karton aan huis laten ophalen.”

 

Verder is Sint-Pieters-Leeuw de enige gemeente in het werkingsgebied van Intradura, waar glas ook 3 maal per jaar aan huis opgehaald wordt, als aanvulling op de vele ondergrondse glascontainers. 

 

Brahim Harfaoui schepen van milieu en afvalbeleid: “Bovendien is het niet eerlijk om alle inwoners te laten meebetalen voor een Pop-Up Recyclagepark dat enkel voor een deel van de bevolking is.”

 

Soms denken inwoners dat grof vuil in een Pop-Up-Recyclagepark gratis is, maar dat klopt niet. De wetgeving bepaalt immers dat grof huisvuil altijd betalend is op basis van het gewicht.

 

Groen Sint-Pieters-Leeuw stelt pop-up recyclagepark voor in strijd tegen sluikstorten
 

De gemeenteraadsfractie van Groen stelt voor om in Sint-Pieters-Leeuw een pop-up recyclagepark in te richten. Een pop-up-recyclagepark is een kleinere versie van het gemeentelijke recyclagepark dat een of enkele dagen in een van de wijken wordt opgezet. “Zo krijgen Leeuwenaren een extra mogelijkheid om spullen goed te sorteren en correct aan te bieden. En beter sorteren betekent winst voor milieu en portemonnee”, stelt  Groen-gemeenteraadslid Jeroen Steeman.

“Minder restafval en minder zwerfvuil zijn speerpunten in onze gemeente. Ons recyclagepark speelt daarin een belangrijke rol”, stelt Steeman,,” maar het lukt niet voor iedereen om spullen naar het recyclagepark te vervoeren, bijvoorbeeld omdat ze geen auto hebben, minder mobiel zijn of geen netwerk hebben die dit voor hen kan doen. Daarom brengen we het recyclagepark naar hen toe.“

Een pop-up recyclagepark is een kleinere versie van het gemeentelijke recyclagepark dat een of enkele dagen in een van de wijken wordt opgezet - eventueel met ondersteuning van Intradura. Er gelden dezelfde tarieven als op het gemeentelijke recyclagepark. Bewoners kunnen er zonder afspraak kleine hoeveelheden afval binnenbrengen en er zijn medewerkers aanwezig om informatie over recyclage te geven. In diverse steden en gemeenten, waaronder Halle, worden al jaarlijks pop-up-recyclageparken succesvol ingezet. 

Terwijl we proberen om ons afval beter te sorteren en te recycleren, blijken sommige afvalstromen nog te vaak in de restafvalzak of - nog erger - in de natuur terecht te komen: restanten van verf, batterijen, lampen, kapot servies, elektrische toestellen. Maar ook frituurolie en -vet komen nog te vaak in het riool terecht, waar het voor problemen zorgt. 

Uit de laatste cijfers blijkt dat 61% van de Leeuwse inwoners minder dan één keer per jaar of zelfs nooit naar het recyclagepark gaat.

Steeman: “Met een pop-up-recyclagepark snijdt het mes aan twee kanten. Door het makkelijker te maken om afval aan te brengen, verminderen we sluikstort. Tevens zorgen we ervoor dat we inwoners kunnen informeren en sensibiliseren over het correct sorteren van hun afval en dat ze kennis maken met ons recyclage-aanbod.”

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 22 mrt 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 mrt 2023

archief