Zes tijdelijke woonunits voor Oekrainers in de Bezemstraat in LEEUW

C21

Zes tijdelijke woonunits voor Oekrainers in de Bezemstraat in LEEUW

Scherm__afbeelding_2023-11-30_om_18
 
Scherm__afbeelding_2023-11-30_om_18
 
Begin 2024 worden zes woonunits geplaatst voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Nadien kunnen ze gebruikt worden voor de herhuisvesting van sociale huurders bij de sloop van woontorens.
6 woonunits worden geplaatst op de parking tegenover de burelen van de woonmaatschappij Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting (GMV). Deze mobiele woningen van 40 m2 zullen 6 Oekraïense gezinnen huisvesten. De units zijn volledig ingericht en bemeubeld en bieden ruimte aan alleenstaanden en koppels.
De woonunits worden aangeboden door de Vlaamse overheid als één van de mogelijke oplossingen voor de vluchtelingencrisis. In totaal zijn er 111 units aangekocht door de Vlaamse Overheid. Die worden verhuurd aan verschillende woonmaatschappijen. De gemeente Sint-Pieters-Leeuw werkt samen met de woonmaatschappijen Gewestelijke Maatschappij voor Volkshuisvesting en Woonpunt Zennevallei om deze Oekraïense gezinnen huisvesten. “Ook al gaat het om een beperkt aantal woonunits, het kan twee maal nuttig gebruikt worden. Een eerste keer om 6 Oekraïense gezinnen te helpen. Vervolgens om sociale huurders uit de woontorens tijdelijk te herhuisvesten als deze over enkele jaren gesloopt gaan worden,“ verklaart Jan Desmeth, burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw.
Met de grote renovatiegolf van sociale huurwoningen is er een toenemende behoefte aan tijdelijke verblijfplaatsen voor huurders tijdens de werkzaamheden. In de Bezemstraat zelf staan twee woontorens, die binnen de komende jaren vervangen wordt door duurzame gebouwen. Velen van deze huurders zijn alleenstaand. De kleine woonunits zijn hiervoor dus uiterst geschikt.
 
Vlaams Belang Sint-Pieters-Leeuw vraagt op gemeenteraad tekst en uitleg inzake komst asielunits
Net voor de afgelopen gemeenteraad in Sint-Pieters-Leeuw raakte bekend dat het gemeentebestuur, in samenwerking met de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting en Woonpunt Zennevallei, een aantal wooncontainers zal plaatsen op de parking in de Bezemstraat. Deze zullen specifiek dienen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Pas later krijgen die woningen eventueel een andere bestemming.
Eddy Longeval (VB) vroeg zich tijdens de gemeenteraad af of dit geen verkeerd signaal is naar sociale huurders die noodgedwongen moeten rekenen op de woonmaatschappij in Sint-Pieters-Leeuw en momenteel moeten leven in dikwijls slecht onderhouden, slecht geïsoleerde en soms gevaarlijke appartementen en huizen. Bovendien kon Longeval eerder al aantonen dat de communicatie tussen de huurders en de Gewestelijke Maatschappij bijzonder slecht of onbestaande is.
“Het is eigenaardig om vast te stellen dat voor deze specifieke problematiek er wel overleg en bereidheid is en bij andere, terechte klachten, het oorverdovend stil blijft” aldus nog het VB-raadslid.
Burgemeester Desmedt (N-VA) zal tekst en uitleg geven op een volgende gemeenteraad.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief