Marieke van cafe Moriau in LEEUW werd 100

C21

Marieke van cafe Moriau in LEEUW werd 100

Dsc_7105
 
Dsc_7121
 
Marie_vandevelde_100_
 
Marie Vandevelde (ln de volksmond Marieke en bij de familie Meeke, Meter of Mamilou) werd een eeuw geleden geboren op dinsdag 27 november 1923 op een boerderij in Volsem als jongste van 7 kinderen Het weer toen, -1,8°C overdag en 's nachts -5,3°C met zwakke oosten wind. 
Ter info, 1kg patatten kostte toen 1,2 frank of 0.03 euro en een brood 0.09 euro of 3,6 frank. Een gemiddelde inkomen in die tijd was ongeveer 97 euro/ maand. 
Marieke liep school bij de zusters van Sint-Antonius, het huidige woon en zorgcentrum Sint-Antonius. 
Na de oorlog trouwde ze met haar overbuur Pierre, van de geuzestekerij Geuze Moriau. Terwijl Pierre in de brouwerij werkte, hield Marieke de herberg open en trakteerde ze de klanten op hun lekkere geuze en kriek en een boterham met plattekaas. Hun jaarlijkse pensenkermis lokte altijd veel volk. Het wareh heerlijke tijden. 
ln 1953 werd hun enige zoon Leo geboren. Midden de jaren 60 stopten ze met de herberg om het wat rustiger aan te doen. 
Vele jaren later ging Pierre met pensioen om samen te genieten van het leven. Haar passie was toen taarten bakken : rijstaarten, kriekentaarten en crème taarten .Elk jaar met de wielerwedstrijd De Leeuwse Pijl, smulden familie en buren van haar heerlijke zelfgemaakte taarten. 
Maar Marieke had ook tegenslag, een open hartoperatie en enkele andere íngrepen, maar de komst van kleinkinderen en achterkleinkinderen vrolijkten haar weer. Het jonge geweld bracht weer leven in de brouwerij.  ln 2007 verloor ze haar man Pierre na een slepende ziekte en dat was een zeer zware klap. Gelukkig kon ze rekenen op haar familie, de goede buren, hun huisdokter, de zorgverpleging en de poetshulp. 
Het leven ging verder en nu zitten we hier samen met familie, vrienden en buren om haar r.00-ste verjaardag te vieren.
Geweldig!
 Maar Marieke had ook tegenslag, een open hartoperatie en enkele andere íngrepen, maar de komst van kleinkinderen en achterkleinkinderen vrolijkte haar weer op en zij brachten weer leven in de brouwerij. 
ln 2007 verloor ze haar man Pierre na een slepende ziekte en dat was een zeer zware klap. Gelukkig kon ze rekenen op haar familie, haar goede buren, haar huisdokter, de zorgverpleging en de poetshulp. 
Maar het leven ging verder en nu zitten we hier samen met familie, vrienden en buren om haar r.00-ste verjaardag te vieren. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief