SINT-PIETERS-LEEUW – Een dikke proficiat voor de honderdjarige Marcel

C21

SINT-PIETERS-LEEUW – Een dikke proficiat voor de honderdjarige Marcel

Dsc_8442_01__01___groot_
 
Dsc_8402_01___groot_
 
Dsc_8412_01___groot_
 
Dsc_8418_01___groot_
 
Dsc_8425_01___groot_
 
Dsc_8430_01___groot_
 

Jacobus Baes Marcellinus werd geboren op 18 januari 1924 te Sint-Laureins-Berchem. Maar Iedereen noemt hem Marcel. Zijn ouders waren afkomstig van de schamelbeekstraat en de Hoogstraat. Marcel had 2 broers, Julien en Viktor. Over de prille jeugd is weinig bekend, kleuterklas in het huidige Parochiecentrum, lagere school achter het oud gemeentehuis.

Na de eerste communie was het werken geblazen op de boerderij van zijn tante en in den hof van zijn ouders. Thuis hadden ze het zeker niet breed. Op 16 jarige leeftijd op de vlucht voor de Duitsers, met de fiets naar Toulouse met 2 broden een stuk spek en een zak patatten. Paar weken later terug naar België en gaan werken bij Bekaert in Ruisbroek.

Op 18 jarige leeftijd aangeduid om verplicht te gaan werken in Duitsland. Eerst in Emden, nadien 33 maand herstellingen uitvoeren in de kogellagerfabriek in Schweinfurt. Na de bevrijding door de Amerikanen, terug naar huis om te vernemen dat zijn oudere broer gestorven is door een van de laatste vliegende bommen afgevuurd op Brussel. Moet men zich voorstellen, als 18 jarige meer dan 33 maand van huis in een vreemd land zonder enig nieuws van het thuisfront m.a.w. 33 maand in overlevingsmodus.

Aansluitend terug aan het werk bij Bekaert. Enkele maanden later komt een oproepingsbrief voor de reguliere legerdienst, burgemeester Van Waeyenberg kwam dit te weten en is tussenbeide gekomen, Marcel had genoeg geleden en moest niet naar het leger. In 1948 sterft zijn vader, hij leert Germaine kennen en zij trouwen op 20 mei 1950. Eerst woonachtig op de Hoogstraat en vanaf 1953 in de toenmalige wandelingenstraat, de huidige Malderusstraat. Marcel volgt 5 jaar avondschool en zondagschool en werkt zich bij Bekaert op tot meestergast.

Marcel kon veel, werken in de tuin, in de winter hout kappen in de bossen, metselen, vloeren leggen, schilderen, fruitbomen planten en snoeien, enz. Germaine zorgde ervoor dat Marcel altijd bezig was omdat zij aan iedereen zaken beloofde.

Jean-Jacques werd geboren in 1957. 

De eerste televisie kwam in huis in 1967 mede door toedoen van de programma’s schipper naast Mathilde en het manneke. Ook de eerste auto - Renault R8 – werd aangekocht.  De mobiliteit neemt toe en vanaf dan ging hij met de auto naar het werk.

Begin jaren 70 verhuisden we naar de Rink 17 om de familie Vanderlinden bij te staan. Het huis in de Malderusstraat werd verhuurd aan Yvonne en Dirk, hier aanwezig. Marcel en Germaine maakten kennis met Nederland, met vrienden van vrienden, familie Hauwe, enz. De vriendenkring breidde sterk uit en de feestjes waren verzekerd. 

Op 58 jarige leeftijd (1982) moest Marcel door een herstructurering op brugpensioen. Van stilzitten was echter geen sprake. Marcel is zeer fier op zijn 2 kleinkinderen Jeroen en Annelien en ook op zijn 2 achterkleinkinderen Oscar en Tuur. Daardoor hebben we een dubbel 4 geslacht.Vanaf 85 jarige leeftijd verzorgt hij gedurende 10 jaar zijn vrouw, voordat Germaine overleed vierden ze nog, weliswaar zonder feest (corona) hun 70ste huwelijksverjaardag. Marcel woont nog steeds thuis, weliswaar met uitgebreide hulp van thuisverzorging en familie. Nu Marcel 100 jaar geworden is heeft hij 42 jaar gewerkt en 42 jaar op pensioen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jan 2024
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief