Agnes en Francis uit LEEUW vieren hun gouden huwelijksjubileum

C21

Agnes en Francis uit LEEUW vieren hun gouden huwelijksjubileum

Leeuw_de_bie_
 
Leeuw_de_bie_e_
 

Agnes De Bie (74) en Francis Roossens (74)  leerden elkaar kennen op 24 september 1966, op een Kleinkunstavond in het Don Bosco Instituut in Halle. Ze waren toen 17 … Agnes volgde de opleiding “Kapster” aan het Coloma Instituut in Mechelen. Francis ging voor Vertaler -Tolk studeren aan het Hoger Rijksinstituut voor Vertalers & Tolken in Brussel. Daarna moest hij, zoals toen de gewoonte was, nog zijn legerdienst vervullen. Uiteindelijk, na dik 7 jaren “verkering” en … omdat de oma van Agnes zo aandrong, trouwden ze op een winterse, zonnige 26 januari 1974. Het gezin groeide met dochter Ilse en 1 schoonzoon Renaud en kleinzoon Jack, door oma steevast “Prince Jack” genoemd … Agnes werkte 20 jaar lang bij Haute Coiffure Gilbert in de Formanoirstraat in Anderlecht. Daarna ging ze aan de slag als PWA’er aan de Gemeente SP Leeuw.  Hier zorgde ze voor de koffiebedeling in het gemeentehuis en verzorgde ze de recepties, ter gelegenheid van jubilea, vergaderingen, plechtige openingen en andere events … Francis werkte zijn hele professionele loopbaan af in de banksector.  Hij begon op 2 januari 1974 als vertaler bij de toenmalige Generale Bankmaatschappij, werd dan vertaler-revisor bij de Generale Bank en eindigde als Hoofd van het Fortis Bank Language Centre bij BNP Paribas Fortis. 
Zoals hij lachend stelt: “ … altijd in een bank gewerkt zonder ooit één berekening te hebben gemaakt” Agnes is een echte boeken verslindster … Haar voorkeur gaat daarbij naar Scandinavische thrillers, maar ook Vlaamse misdaadauteurs kan ze best smaken. Tot voor een paar jaar kon je ze in de winter ook terugvinden op de skipistes in Serfaus (Oostenrijk), maar nu is het glijden vervangen door wondermooie sneeuwwandelingen. 
Agnes stelt het zo : “Francis heeft thuis een kast apart met al zijn sportuitrusting …”  Zo was hij z’n leven lang al een fervent fietser voor wie het Pajottenland , het Toscane van Vlaanderen, geen geheimen meer heeft. Of het nu met de racefiets of de MTB is, hij kent er alle straatjes, wegjes en paadjes. Daarnaast tennist hij 3 x per week in TC SDI (Itterbeek) en TC Sollenbeemd (Halle) met zijn maten.  Ook interclub spelen en af een toe een tornooitje in de buurt meepikken, schrikt hem niet af. Tot vorig jaar stond hij ook nog op de latten, maar na een domme val met enkelluxatie in april 2023, en een lange revalidatie van 6 maanden, werd dat nu eveneens vervangen door mooie wandelingen. Naast hun persoonlijke hobby’s doen Agnes & Francis ook veel samen. “Wandelingen” komen daarbij ruim aan bod.  Dat kunnen tochten zijn in de Oostenrijkse bergen, in de Ardennen, in de Limburgse natuurparken, maar ook kortere trips in de omgeving (Gaasbeek, Groenenberg, Pajottenland …). “Reizen” staat ook vetjes aangestreept in hun agenda.
Aanvankelijk ging het vaak naar de bergen. 
Het Oeztal (Obergurgl) in Oostenrijk kent voor hen geen geheimen meer want elke berghut werd er al eens bezocht, elke top als eens beklommen. Ook de omgeving van Serfaus-Fiss-Ladis kennen ze als hun broekzak.
In 1998 werd de focus dan verlegd naar het Hoge Noorden.  Eerst trokken ze naar IJsland. Nadien gingen ze orka’s kijken langs de kusten van de Lofoten en het jaar erna zochten ze, met een zeilboot, de “Noorderlicht”, een doorvaart in het pakijs rond Spitsbergen … Als tussendoortje waren ze ook als eens met de Hurtigruten, de Noorse Postboot, van Kirkenes (Russische grens) naar Bergen (Centraal Noorwegen) gevaren … Een tegengewicht voor deze “reizen” (noem het geen “vakanties”, want veel te vermoeiend …), vonden ze in het Zuiden. Een weekje met vrienden lekker niksen onder de Spaanse zon, op Tenerife of Gran Canaria …  Met een klein comfortabel cruiseschip eilandhoppen langs de Kroatische kust …  Vanuit Porto, de Douro (met bijhorende wijnproeverijtjes) op - en afvaren …
“Cultuur”, in al z’n vormen, draagt ook hun belangstelling weg.  Nu en dan pikken ze een muzikaal optreden mee in de Merselborre of De Meent, vooral als er Country-music op het programma staat, want dat is het geliefde muziekgenre van Agnes. Maar ook andere kunstvormen zoals schilder- en beeldhouwwerk, keramiek, fotografie kunnen hen bekoren.  Een wandeling combineren met een bezoek aan een expositie is een van hun geliefde bezigheden.  En wat ze daarbij vooral leuk vinden, is een praatje slaan met de artiest en zo te weten komen welk idee er achter een kunstwerk schuilt … Het is duidelijk dat de agenda van Agnes & Francis goed gevuld is. Maar voor een klapke en een hapje met vrienden is er altijd plaats.  Noteer dat maar …

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief