SINT-PIETERS-LEEUW - Bibliothecaris Gilbert Pické met pensioen

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Bibliothecaris Gilbert Pické met pensioen

Editiepajot_spl_pické_foto_kos
Gilbert Pické (Foto KOS)

Eind juli trok bibliothecaris Gilbert Pické van Sint-Pieters-Leeuw definitief de deur achter zich dicht om te genieten van een welverdiend pensioen. Gilbert was gedurende 45 jaar het gezicht van de Leeuwse bibliotheek. Zijn vertrek wordt dus even wennen voor de inwoners die meteen hun vertrouwde ankerpunt zullen missen.

Gilbert werkte eerst 16 jaar in wat toen nog de parochiale bibliotheek van de Rink was. Begin de tachtiger jaren werden de vrije bibliotheken van Rink, Zuun, Negenmanneken Vlezenbeek en Ruisbroek overgenomen door de gemeente. Toenmalig Cultuurschepen Félicien Bosmans haalde Gilbert er meteen bij om zijn ervaring en kennis aan te wenden om in Sint-Pieters-Leeuw een moderne bibliotheek uit te bouwen. Hij beschikte toen al over het vereiste getuigschrift, de akte van bekwaamheid.

Gilbert Pické tekende voor de uitbouw van de boekencollectie, die gevarieerd en klantgericht was. Elke leeftijd moest aan haar trekken komen, maar ook de verschillende vakgebieden en – wat in die periode zeer gevoelig lag – ook elke ideologische overtuiging. Zeer snel gold de bibliothecaris als de waarborg voor deze evenwichten.

De klantgerichtheid uitte zich niet enkel in de uitbouw en de vernieuwing van de filialen of in de kindvriendelijke aanpak via oa de lokale scholen, maar ook in de menselijke service, in de automatisering van de bibliotheekgegevens en de consultatie ervan. Sinds 2004 is de bibliotheek ook geïntegreerd in een netwerk van bibliotheken zodat kan worden opgezocht waar in Vlaanderen een gewenst boek beschikbaar is. Bij zijn afscheid wees Gilbert op de volgende uitdaging: de intussen te krappe behuizing van de hoofdbibliotheek in het oude gemeentehuis.

Gilbert Pické onderhield ook steeds nauwe contacten met het lokale culturele verenigingsleven in de gemeente. Zo is hij al meer dan een kwarteeuw lid van cultuurraad en was er een tijdlang ook de secretaris van. Literatuur was voor hem nooit een eiland in het cultuurlandschap. Deze geboren en getogen inwoner was zo een ruim bekende figuur in de gemeente. Het verlaagde nog verder de mogelijke toegangsdrempel naar de bibliotheek.

De opvolging van Gilbert Pické is nog niet definitief geregeld. Pas na de zomer zal er een procedure worden opgestart om een nieuwe bibliothecaris aan te stellen.

Zelf zal hij nu nog méér tijd kunnen vrijmaken voor zijn familie, zijn tuin, zijn reisplannen, zijn werk in de lokale heemkundekring en zo lacht hij zelf... om eindelijk eens wat meer boeken te kunnen lezen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2009
Felix Merckx
Foto KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief