Jean Kina werd gevierd voor zijn 60 jaar schutter zijn

C21

Jean Kina werd gevierd voor zijn 60 jaar schutter zijn

Img_8858
Foto Julien Steens
 

Jean kwam in 1983 je bij onze gilde. Lucien Jonckheere was je peter. Ervoor had je al 20 jaar met de boog geschoten onder andere in Ninove. En dat maakt dat je vandaag 60 jaar schutter bent. 

Sinds 2002 had je reeds een vermelding in de orde van Sint Sebastiaan en in 2014 voor je 50 jaar schutterschap ontving je de orde zelf. Die kunnen we vandaag dus niet meer geven, maar straks wel het guldenboek ondertekenen als mijlpaal. Maar er staat heel wat op je palmares. 

Zoals gezegd: je begon bij ons in 1984 en het was direct prijs, letterlijk want 

1984: prijs Ghislaine Meulewater

1985: 5e CK

1990: 9e CK

1995: 4e CK

1996: 7e CK

en dan van 1998 tot 2017: geen enkele keer uit de top 10! Met in 2002, 2003, 2006, 2009, 2011 telkens op het hoogste schavotje, clubkampioen. 

En ook met je ploeg werd je in die periode 3 keer kampioen. De ploeg met jou als kopman, zaliger Roger Stiens schoonpa, Jo Meert, Kris Wauters en Serge Vincent. Intussen kwamen Dries Meert en Bart Dannau de ploeg versterken en met hen hebben jullie zich ook al eens tot clubkampioen kunnen schieten.

Maar misschien zijn er wel twee prestaties waar jij nog het meest trots op mag zijn:

  1. koning van onze gilde: Vorig jaar, 2023, 62 schutters namen deel aan de koningsschieting. Na 356 scheuten schoot mister Jean Kina zich tot koning. Ik weet het, het is eene loempe scheut, maar toch … iedereen zag Jean graag koning worden. Misschien kan je je titel wel verlengen binnen twee weken. 
  2.  Ingrid, onze vaste barmoeder. Dat ge zo een jonge, ferme  poele hebt kunnen binnendoen, daar zijt ge nog altijd fier op en terecht. Want samen zien we jullie hier graag. Den eene achter en den andere voor den toog. Of met de jaarmarkt toch jaren achter het croquemonsieurmachine. We worden al een dagje ouder, maar altijd was je erbij. De dag na de bbq wie zat om 8u ‘s morgens de rest al op te wachten: Jean; helpen met het opzetten van de bbq zelf: Jean; Jean heeft de kwaliteit om het plezier van samen te zijn, ne keer weg te zijn te combineren met er zijn schouder onder te zetten. Je bent toch wel een ‘figuur’ ‘ne meneer’ op de wip. Allez als ge 60j schiet is dat wel ergens logisch, maar als ik bijvoorbeeld denk aan de vele schietingen en uitstappen die we samen gedaan hebben, dan is dat toch wel een hele lange lijst. Want Jean, die is ook in de weekend met Ingrid en de vaste kompanen paraat om binnen en buiten Leeuw te gaan schieten. Ik herinner me nog fantastische schietingen in bijv Hingene, waar een palmke onder wip 1 stond en een palmke onder wip 2, en aan tafel stond er ook nog eentje. De Jean die kan er niet zo goed niet meer tegen. Of Ingrid, weet ge nog die keer naar Frankrijk, als em u een liefdesserenade heeft gegeven op den bus via de micro?

Jean, er zijn niet zoveel zoals jij, of ze worden niet meer gemaakt. Het is te zeggen: ik denk dat ge uniek zijt in uw soort, geboren op den boot, zoveel Vlaming als Waal. En als we naar je achternaam kijken dan komen we er niet veel tegen met je achternaam. Wie Kina intikt op internet komt op twee resultaten uit: ofwel op facebookpagina's van Jean-Baptiste, Jean Dieu Merci, Kina, dus facebookpagina's van de Afrikaanse tegenhangers van onze Jean, het zien er op hunne foto allemaal ook gelukkige mensen uit in ieder geval. Dat hebt ge gemeen. Maar je komt ook bij de Kina-boom uit. En als je de vertaling van de naam van de boom maakt, dan betekent het 'schors der schorsen', dus niet zomaar een schors. Integendeel de schors werd gebruikt tegen malaria, in de vorm van schweppes bijv kennen we het nog. Verhaal van de gin-tonic te bitter om te genieten dus gin bij. (Mombasa, Bombay Saphirre, ...), maar daar stopt de vergelijking dus. Want ik heb niet de indruk dat jij een bitter iemand bent, Ingrid zegt denk ik altijd 'zoeteke'? Of is het gewoon 'Jean' enigszins streng? 

In ieder geval, als ik Jean in drie woorden moet samenvatten dan denk ik aan: genieter, trots zijn en positivist. 

  1. genieten van alles wat het leven je geeft. Je laat geen moment onbenut om het leven met beide handen te grijpen. Het genot van gewoon onder kameraden te zijn, onder de mensen te zijn, kaartje leggen, schieten, eten, drinken. Het simpele leven kan zo schoon zijn en jij weet dat als geen ander. Waren er maar veel meer zoals gij, ik denk dat de wereld een toffere plaats zou zijn. Ze zouden allemaal beter wat meer op hun gemak onder elkaar moeten komen en niet om aanslagen te plannen, maar een kaartje te lggen en een pintje te drinken. Blijf geniet van alle momenten, want als jij geniet dan laat je ons steeds meegenieten.
  2. Jean een tweede eigenschap die me bij je opvalt is het feit dat jij een fiere man bent. Niet alleen kom je er altijd flink voor, maar je bent ook echt apetrots op Ingrid, Sabrina, Pierre en de kleinkinderen. Altijd met opgeheven hoofd. En zo ben je ook fier op onze gilde en het boogschieten en wederzijds respect maakt dat wij ook fier op jou zijn. Er is niks fout met trots, het is een eigenschap die ook weer wat meer mensen zouden mogen hebben. Koester het. 
  3. Jean kan alle situaties aan want die lach die is er altijd. Ik herinner me ons bezoek aan Jean in de kliniek. Sabrina was bevallen, want we zijn haar ook nog rap gaan bezoeken denk ik? In ieder geval, droge saucissen rond zijndriehoek boven bed en nen bak leffe op tafel. Jean was geopereerd, maar zijn kamer was al snel een café, een plaats waar enkel plezier werd gemaakt. Jean het is een mooie eigenschap, koester ze, blijf ze tot je laatste snik gebruiken, geniet van het leven, maak plezier, breng plezier want dat kan jij als de beste. 

Jean, nen dag ouder worden is bij mensen soms zoals bij nen auto. Soms kraakt dee boite-de-vitesse al ne keer, of marcheert een vitesse minder, de banden zijn een beetje minder nieuw en dus moet je wat voorzichtiger rijden en hier en daar is er een stukske verf van de carrosserie, maar zolang ge overalg geraakt waar ge graag wil zijn, is het u gerief nog. Uwen auto rijdt nog goed voor 60 jaar schutter op den teller te hebben, want ge won er nog ne concours mee, namelijk de koningschieting. En er zijn al wat stukken vervangen aan den auto, maar hij kan zeker nog een tijdje mee. Jean, op dat we nog vele vele jaren samen mogen schieten, kaarten, 0,0'kes en pintjes drinken. Geniet van uw schieting en van harte proficiat. 

Jean: Ik ga nu het woord geven aan onze burgemeester Jan Desmeth en de schepen van sport Herwig Smeets en nadien gaan we voor de receptie begint het guldenboek tekenen en een paar foto’s nemen. En dan, dan schieten we en Jean deed voor zijn jubileum een cadeau van 100 euro op de wip en de gilde legt daar nog eens 100 euro bij

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2024
Marc Sluys
Julien Steens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief