SINT-PIETERS-LEEUW - Kasteelhoeve RATTENDAAL - Historisch erfgoed wordt een´erg-goed´ kantorencomplex

C21

SINT-PIETERS-LEEUW - Kasteelhoeve RATTENDAAL - Historisch erfgoed wordt een´erg-goed´ kantorencomplex

Editiepajot_halle_adams_4_foto_merckx
André Adams toont hoe het vroeger was. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_halle_adams_3_foto_merckx
De oude hoeve moet nog volledig gerestaureerd worden. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_adams_2_foto_merckx
Gebouw dat volledig gerestaureerd is. (Foto Felix Merckx)
Editiepajot_halle_adams_5_foto_merckx
Een gerestaureerde bovenverdieping. (Foto Felix Merckx)
 

Onder de slogan “historisch erfgoed wordt erg-goed kantorencomplex” wordt de historische hoeve “ZELLICKHOF – KASTEELHOEVE RATTENDAAL” omgebouwd tot kantoren en lofts.
Na intensieve besprekingen met de Administraties van Ruimtelijke Ordening, Monumenten & Landschappen, Bos & Groen en het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw, werd na een procedure van bestemmingswijziging in december 2005 een vergunning afgeleverd om de historisch waardevolle kasteelhoeve (waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 12e eeuw) om te bouwen tot een hedendaags kantorencomplex met respect voor het historisch karakter. De werken zijn gestart in 2007 en na iets meer dan twee jaar zijn de restauratiewerken van de eerste fase klaar en kunnen de kantoren in gebruik worden genomen.

Vóór deze ingebruikname zal de heer Philippe Muyters, Vlaams Minister voor o.a. Ruimtelijke Ordening en Werk, in een korte plechtigheid de gerestaureerde gebouwen inhuldigen tijdens de Open Bedrijvendag op zondag 4 oktober. Hij zal een uniek kunstwerk onthullen van de hand van kunstenaar Luc Van Ruysevelt die hiervoor gebruik maakte van gerecupereerde materialen en erin verwijst naar de familie van Georges Adams, de laatste uitbater van de kasteelhoeve.
 
Het restauratieproject mag aanzien worden als een voorbeeld van een mogelijke oplossing voor de herbestemming van zonevreemde historisch waardevolle gebouwen waarbij ons erfgoed wordt behouden en tegelijk een functionele invulling krijgt.
 
Historiek.
 “Hof te Zellick” heeft een gedocumenteerde geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Doorheen de tijd werd de hoeve geïntegreerd in het prachtige domein van Kasteel Rattendaal. Rond 1890 komt het complex in handen van de familie ´t Serclaes die kosten noch moeite spaarde voor een grondige verbouwing waardoor de residentie grote allure kreeg. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ontmanteld en ging de oorspronkelijke samenhang van de site verloren. Een verdere versnippering van de gronden maakte de exploitatie van de kasteelhoeve onmogelijk.
 
Vijfenveertig jaar na het stopzetten van het landbouwbedrijf heeft de familie Adams de hoevegebouwen van Kasteel Rattendaal in alle eer hersteld. Sinds 1986 werden de gebouwen stap voor stap gerestaureerd en succesvol herbestemd en herontwikkeld. Schuur en stallingen werden omgevormd tot eigentijdse kantoren, voorzien van de modernste technologie. De restauratie van het statige woonhuis vormt de volgende fase van het herwaarderingsproject. De omgeving brengt je terug naar de Belle Epoque van Kasteel Rattendaal.
 
D+A Consult begeleidt het bouw- en restauratieproces. Tijdens de openbedrijvendag wordt de geschiedenis van Kasteel Rattendaal voelbaar gemaakt en kan men op deze prachtige locatie kennis maken met de verschillende disciplines die bij een dergelijke realisatie betrokken zijn. D+A Consult toont hoe de problematiek van herbestemming, renovatie, restauratie en herontwikkeling van (historisch waardevolle) zonevreemde gebouwen op een interdisciplinaire wijze wordt aangepakt, van stedenbouwkundige vergunning tot realisatie van het project. Door de goede afstemming van ruimtelijke condities en functionele programma´s krijgt een verloren gewaand gebouw een nieuwe en rijke toekomst.
 
Kasteelhoeve Rattendaal vormt een niet beschermd historisch waardevol geheel. Vandaag biedt het complex de accommodatie van een hypermodern kantoor in een uniek kader dat rust, karakter en uitstraling biedt.
 
Het domein beslaat een oppervlakte van 0,6 ha en heeft een bebouwde vloeroppervlakte van 2.400 m² waarvan 1.650 m² kantoren, opdeelbaar in zes onafhankelijke eenheden van 200 tot 400 m². Het nog te renoveren woonhuis heeft een vloeroppervlakte van 750 m² en wordt verbouwd tot 3 eigentijdse lofts.
Op het domein worden circa 85 parkeerplaatsen voorzien en een oppervlakte van circa 4.000 m² groenvoorziening en circulatieruimte.
 
Zijn ligging in een historisch parklandschap in de groene rand rond Brussel maakt van “Kasteelhoeve Rattendaal” een uniek project met meerwaarde aan het historisch erfgoed.
 
Contactgegevens:
KASTEELHOEVE RATTENDAAL André Adams, Kasteelstraat 20 - 1600 Sint-Pieters-Leeuw
GSM 0477 23 64 55
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 okt 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 16 apr 2024

archief