HALLE - Kleine Vaantjesboer wordt accordeonist

C21

HALLE - Kleine Vaantjesboer wordt accordeonist

Accordeoniosten
De Verenigde Accordeonisten. (Ingezonden foto)
 
Editiepajot_halle_vaazntjesboer4_3_foto_merckx
De kleine Vaantjesboer als handelaar (Foto Felix Merckx)
 

Kermis ’t Halle - Vrijdag 5 september
De eerste dag van Kermis ’t Halle staat volledig in het teken van de kleine Vaantjesboer. De Halse Verenigde accordeonisten bestaan 90 jaar en daarom wordt hij lid van deze vereniging en krijgt hij ook een kostuum van de accordeonisten

Naar jaarlijkse traditie krijgt de Vaantjesboer met Kermis t’ Halle een nieuwe plunje. Gezien het drukke programma van de zaterdag, werd in 2012 besloten om dit naar vrijdag te verschuiven en het als de opening van de feesten te beschouwen. De Vaantjesboer wordt dit jaar opgenomen als lid van de Verenigde Accordeonisten van Halle. Zij vieren dit jaar hun 90-jarig bestaan als vereniging. 
 
Na de aaankleding om 19 uur geven ze op de Beestenmarkt het openingsconcert om 20 uur
Al van bij de stichting van de Confrérie van de Vaantjesboer in 2007 zijn de Verenigde Accordeonisten van Halle er bij. Ze speelden tijdens de voorstelling van de Confrérie, op al de zittingen op het stadhuis en gaven vanaf 2008 een concert met Kermis t’ Halle voorafgaand aan de Reuzenstoet. Net zoals het aankleden van de kleine Vaantjesboer kregen zij in 2012 een rol in de officiële opening van de feesten. Voortaan geven zij op vrijdagavond een Openingsconcert op de Beestenmarkt.
 
Reeds 90 jaar nemen de Verenigde Accordeonisten een eigen plaats in het maatschappelijk leven in Halle in. Door de jaren heen werden er goede banden onderhouden met andere muziekverenigingen in Halle en omgeving. Ze hebben gedurende al die tijd een substantiële bijdrage geleverd tot de culturele ontvoogding en integratie van “Jan met de pet”. Via hun volksinstrument bij uitstek hebben ze muziekstukken uit het lichtere klassieke genre toegankelijk gemaakt voor een zeer breed publiek dat zonder hun inbreng op muzikaal vlak analfabeet zou zijn gebleven.
 
.In 1924 werd de maatschappij “De Verenigde Accordeonisten” opgericht, maar er is geen exacte datum van een stichtingsvergadering bekend. Afgaande op wat Jean-Baptiste Vellemans liet optekenen, mag er met grote zekerheid worden aangenomen dat dit gebeurde tussen pot en pint in het café “Bij den Vernisboer” dat door zijn schoonbroer Auguste Cornelis op de Nijvelsesteenweg 24 in Halle werd uitgebaat.
 
25 jaar kleine Vaantjesboer
 
Het kostuum dat hij van de accordeonisten kreeg was zijn 37ste en bij de afsluiting van kermis ’t Halle gaat hij al zijn 37ste krijgen (later meer) 
 
Rond de kostuums van de kleine Vaantjesboer komt er een wedstrijd. Al zijn kostuums gaan uitgestald worden in handelszaken en wie kan zeggen wie de peter is van het kostuum, krijgt een prijs. Deelnemingsformulieren te verkrijgen bij de handelaars en het Toerismebureau op de Grote Markt.
 
Het standbeeld op der Beestenmarkt kwam er op initiatief van de stedelijke academie voor beeldende kunsten de Meiboom. Fil Severs, de toenmalige directeur organiseerde een wedstrijd voor zijn leerlingen voor het ontwerpen van een standbeeld van de Vaantjesboer.
Een vakjury onder leiding van André Blondeel, die ook al betrokken was bij het maken van Reus Vaantjesboer, koos uiteindelijk het ontwerp van Rita Callebaut uit als winnend ontwerp. 
 
Het werd een goedlachse figuur, een gezet en volks kereltje met een schalkse lag op zijn gezicht. Op 30 juni 1989 werd het beeld op de Beestenmarkt geplaatst. Vaantjesboer is de spotnaam van de Hallenaar. Vroeger verkochten vele winkels rond de basiliek vaantjes en was het gezegde “wie geen vaantje van zijn bedevaart mee had was niet op bedevaart geweest in Halle”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2014
Felix Merckx
Felix Merckx en Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief