HALLE - Herdenking bevrijding Hondzocht

C21

HALLE - Herdenking bevrijding Hondzocht

Editiepajot_halle_vrede_hondzocht_1
Familie van Duitse gesneuvelde soldaat aan het gedenkteken. (Ingezonden foto)
 

Op zaterdag 3 september heeft de  herdenking van de bevrijding van Hondzocht/lembeek/Halle/Brussel, op 3 september 1944, door de Britse Welsh Guard plaatss.

 Tijdens deze plechtigheid zal een bloemenkrans neergelegd worden door de Vlaamse en Waalse regering. Het muziekkorps van de Carabiniers van Lembeek zocht voor de muzikale omlijsting

 De gedenkplaat "De Vrede van Hondzocht" is een gedenkplaat in het kader van de verzoening tussen voormalige vijanden : Het is de Britse ambassadeur Brenton die op 11 september 2011 een eerbetoon hield voor Francine Leroux en drie Duitse soldaten, gesneuveld op 3 september 1944.

 Gouverneur De Witte  sprak specifiek die dag over de lokale bevolking die leed onder het oorlogsgeweld. Francine  Leroux staat symbool voor deze Belgische bevolking die door de eeuwen heen zwaar geleden heeft onder de talrijke oorlogen die in België uitgevochten werden.

 Toch staat Francine Leroux haar naam naast deze van Rudolf Kirchausen. Ook Rudolf Kirchausen, een Duitse gehandicapte soldaat die op het slechte moment en op het verkeerde ogenblik in Hondzocht was. De Britse tankobus maakte een eind aan zijn leven. Hij liet een weduwe en twee kleine kinderen na. Verleden jaar waren zoon en dochter Kirchausen in Hondzocht op de plaats waar hun vader stierf.

 Ooggetuige Edgard Cuisenaire bracht hun het relaas van die ongelukkige 3 september 1944. 

 Ook in de familie Leroux was het al droefenis toen de tienjarige  overleden dochter naar huis werd gebracht.

 Het is dit symbool van verzoening dat Minister-President Geert Bourgeois en Minister-President Paul Magnette op zaterdag 3 september 2016 willen eren met het neerleggen van een bloemenkrans aan "De Vrede van Hondzocht". 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2016
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief