AFFLIGEM - Natuurpunt koopt Kluizenbos

C21

AFFLIGEM - Natuurpunt koopt Kluizenbos

2018-08-30_kluizenkapel__1_
 
2018-08-30_kluizenkapel__2_
 

Natuurpunt heeft vorige week een groot deel van het Kluizenbos op de grens van Aalst en Affligem gekocht. Met een totale oppervlakte van 21 hectare is het de grootste aankoop van Natuurpunt in onze regio. 

 

Vanaf volgend jaar komen er nieuwe openbare wandelpaden. In 1979 schreef buurtbewoner Louis Paul Boon in een cursiefje over de Kluis: “Aan wat de Kluizendreef heet, komen steeds meer fietsen, het vliegveld aan de andere zijde dringt op, en datgene wat bijvoorbeeld een Streuvels of een Buysse zouden beschreven hebben, de Kluis, een troppelke oude in puin vallende huizen zal weldra gesloopt en misschien herbouwd worden. Maar laat toch de kapel blijven, de Kluiskapel, aan het begin van het niet te betreden bos. De kapel, en het wonderbaarlijke der bron, die blijkbaar voor geen enkele ziekte een medicijn is…” 

 

Na al die jaren is er al veel water door de bron gelopen, is het vliegveld verdwenen, zijn huizen en kapel gerestaureerd en zal “het niet te betreden bos” binnenkort eindelijk open zijn voor iedereen na tientallen jaren van afsluiting. 

 

Bij het uittekenen van de wandelpaden zal Natuurpunt in de meest kwetsbare delen, rustzones bewaren voor waardevolle planten en dieren zoals de ree en de havik. Want een mooier natuurgebied zo dicht bij de stad Aalst is er niet. Het bos ligt tussen het Somergempark en de Affligemdreef en kent een rijke en religieuze geschiedenis in het oude abdijlandschap. De iconische Kluiskapel is een klein maar prachtig erfgoed uit de tijd dat de monniken van de Affligemabdij er vertoefden.

 

Het Kluizenbos is een overblijfsel van een groter woud: het Affligembosch. Omdat het zo een oud bos is groeien er nog bijzondere planten. Wilde narcissen bijvoorbeeld. Niet de paasbloemen zoals bij u thuis of in het park, maar de echte wilde moederplant. Kent u de mysterieuze zwartblauwe rapunzel? Een in Vlaanderen heel zeldzame soort van de klokjesfamilie die alleen maar groeit in oude en waardevolle bossen zoals het Kluizenbos. 

 

Aanstaande zondag 2 september zetten we voor het eerst de hekkens open en is iedereen al eens welkom om een kijkje te komen nemen in het Kuizenbos. 

 

Afspraak om 10.00 uur aan de natuurschuur aan de Kloosterweg, 9300 Aalst. Kom indien mogelijk met het openbaar vervoer (lijnen 2 en 4, halte Hof Zomergem), of met de fiets. Parkeren kan aan de Rerum Novarumstraat en de Schietbaan. 

 

Daar start de maandelijkse natuurwandeling i.s.m. de stad Aalst die er de nieuwe infofolder over het Somergembos zal voorstellen. Onderweg kom je een aantal gidsen tegen die je meer vertellen over de geschiedenis, de natuurwaarden, de recente inrichtingen en de toekomstplannen van het gebied. 

 

Halverwege de wandeling zullen de Natuurpunt afdelingen Aalst en Affligem om 11.00 uur op de gemeentegrens aan de Kluizenkapel in de Kluizerij, het Kluizenbos plechtig “openen” in aanwezigheid van de twee gemeentebesturen. 

 

Natuurpunt Aalst en Affligem hebben nu uw steun nodig. In totaal is er nog 45.000 euro af te betalen. Dat is een bijzonder grote uitdaging voor de lokale vrijwilligers en onze moedervereniging Natuurpunt. Voor deze aankoop rekenen we ook op de bijdrage van natuurliefhebbers zoals u. Daarom stellen we u voor om dit project financieel te steunen. 

• Met 50 euro steunt u de aankoop van 222 vierkante meter Kuizenbos 

• Om het Kluizenbos meer toegankelijk te maken is een gift van 125 euro welkom. Dan kunnen we snel nieuwe wandelpaden aanleggen. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 aug 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief