AFFLIGEM - Concert Orgelkring Essene op zondag 7 oktober

C21

AFFLIGEM - Concert Orgelkring Essene op zondag 7 oktober

Concert_1_orgel
 

Het is alweer zes jaar geleden: het tweehonderd jaar oude Van Peteghemorgel van de O.L.V.-Bezoekingkerk in Essene was vakkundig gerestaureerd en het werd feestelijk ingespeeld door Kristiaan Van Ingelgem Sindsdien organiseert de Orgelkring Essene ieder jaar in de kerk een paar concerten. De belangstelling voor dat terugkerend muzikaal evenement in Affligem neemt van jaar tot jaar toe. Dat komt vooral door de hoge kwaliteit van de uitvoeringen. Maar wat ook meespeelt is de succesformule ‘orgel met’: orgel in combinatie met zang of met een ander instrument. Deze herfst waagt de Orgelkring Essene zich aan de niet alledaagse combinatie van orgel en gitaar.

 

Op zondag 7 oktober kunnen we genieten van het gitaarspel van Maarten Vandenbemden. Die jonge gitarist is een meesterlijk vertolker en bewerker. Hij brengt een programma dat de barokke klankwereld van Monteverdi, Frescobaldi en Bach combineert met werk van twee beroemde kunstenaars uit de twintigste eeuw: de Spaanse dichter en componist Federico Garcia Lorca en de Braziliaan Héctor Villa-Lobos, een van de allergrootste toondichters voor gitaar.

 

Het historisch Van Peteghemorgel wordt op 7 oktober bespeeld door organist, klavecinist en artistiek leider Wouter Deconinck. Hij concerteert geregeld als solist en improvisator op internationale orgelfestivals, al dan niet met eigen transscripties voor orgel. Daarnaast verleent hij zijn medewerking van vocale en instrumentale ensembles en aan radio- en televisieopnames. Als dirigent geeft hij leiding aan koor- en orkestprojecten. Wouter Dekoninck maakt naast eigen composities ook nieuwe transscripties van oude muziek voor orkest en orgel. Daarbij respecteert hij de principes en de schrijfstijl van de oorspronkelijke componist.

 

Een concert met twee toch wel erg verschillende instrumenten als de gitaar en het orgel is een gewaagde onderneming. Of misschien toch niet, want de gitarist en de organist nemen tegenover de barokke muziek wezenlijk dezelfde houding aan: het zijn twee vernieuwers die de oude muziek door bewerking en transscriptie moderniseren, maar met respect voor de componist en de muzikale traditie.

 

U wil dit feest van vernieuwde oude muziek niet missen. Dus komt u op zondag 7 oktober om 16 uur naar het concert in Essene. ‘Gitaar en orgel’ is een organisatie van Orgelkring Essene met medewerking van het Gemeentebestuur van Affligem. Inkom 10 Euro. Na het concert wordt u in de kerk een glas aangeboden. U kunt daar dan verder kennis maken met de twee uitvoerders, met de leden van de Orgelkring Essene en met de nagenietende concertbezoekers.

 

Op Concert Orgelkring Essene op zondag 7 oktober

 

Kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk in Essene om 16.00 uur

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 11 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jan 2024
Guido van Cauwelaert | 16 jan 2024

archief