Renovatiewerken aan het terras van Jeugdhuis GOOIK zorgen voor problemen

C21

Renovatiewerken aan het terras van Jeugdhuis GOOIK zorgen voor problemen

Foto_persbericht_jhg
Geert De Slachmuylder (Café De Vrede), Darko De Slachmuylder (JH Guuk), Jason Broodcoorens (JH Guuk) en Bert Vandersteen (JH Guuk) Foto © Ingezonden
 

Bij renovatiewerken aan het terras van Jeugdhuis Gooik in april, werd een loszittende steunbalk aan de buitenkant van het gebouw in de Dorpsstraat weggehaald door kernleden van het jeugdhuis. Dit heeft een grote scheur in de muur blootgelegd. Na inspectie door de coördinator van de gemeentelijke dienst Openbare Werken (OW), werd het jeugdhuis met onmiddellijke ingang gesloten. Aanvankelijk werd er naar de jongeren in kwestie gewezen, maar onderzoek door kernleden en experts heeft uitgewezen dat de muurverzakking door een dieperliggend probleem is veroorzaakt. Geert De Slachmuylder, Bert Vandersteen en Jason Broodcoorens reageren.

"Bij renovatiewerken die vorig jaar in juni uitgevoerd zijn binnen in het jeugdhuis, is een steunkabel verhoogd die de spanten die het plafond ondersteunen, bij elkaar houden", zo vertelt kernlid Bert Vandersteen. "Verschillende specialisten, waaronder een stabiliteitsingenieur, stelden al snel vast dat dit de kromming en verzakking van de muur heeft veroorzaakt en dat de steunbalk die door ons verwijderd is, door die ingreep geen ondersteuning meer bood en dus wel degelijk los zat." Na een persartikel dat verscheen op dinsdag 15 mei, waarin de bevoegde schepen en de burgemeester met beschuldigende vinger naar "overijverige vrijwilligers" van het jeugdhuis wezen, ging Bert samen met medekernlid Jason Broodcoorens op zoek naar de ware toedracht van de feiten.

"Na inzage in het mailverkeer tussen de gemeente en het bedrijf dat vorig jaar het jeugdhuis gerenoveerd heeft, stelden wij vast dat het de schepen en diezelfde stabiliteitsdeskundige zijn die destijds het verhogen van de steunkabel hebben toegelaten, desondanks dit toen al afgeraden werd door een onafhankelijke projectleider", aldus Jason. Ook Geert De Slachmuylder, uitbater  van Café De Vrede en verhuurder van het jeugdhuis, is niet te spreken over de aanpak van de gemeente: "Om de naam van het jeugdhuis te zuiveren, hebben wij meermaals gevraagd om deze mails naar ons door te spelen. Een vraag die telkens negatief werd beantwoord." Van een anonieme bron binnen de gemeente Gooik vernamen de heren dat er na de eerste inspectie door de ingenieur van de dienst OW al gevraagd werd aan de bevoegde schepen om een gespecialiseerde firma in te schakelen, om de stabiliteit van het gebouw te onderzoeken. Dit voorstel werd door de schepen meteen afgeschoten. Het voorstel van enkele kernleden om de brandweer in te schakelen, werd eveneens als 'onnodig' afgedaan. Dit zou er immers voor zorgen dat de geplande fuif, die doorgegaan is op 18 mei in het jeugdhuisgebouw, niet zou kunnen doorgaan.

Na interne besprekingen binnen de kern van het jeugdhuis en een rondvraag bij de betrokkenen, werd duidelijk dat verschillende mensen, waaronder een vrijwilliger van het jeugdhuis, door leden van het schepencollege gevraagd zijn om te zwijgen over de ware toedracht van de feiten. Dit zou immers het jeugdhuis vrijspreken van alle beschuldigingen en duidelijk maken wie de verantwoordelijkheid voor dit probleem echt draagt. "Bovendien kregen wij te horen dat een journalist, die foto's kwam maken van een project dat aan de gang is naast het jeugdhuis, bedreigt is met de boodschap om geen artikel te publiceren over de problemen in het jeugdhuis", vertelt Jason nog.

Ondertussen is de geplande fuif op 18 mei doorgegaan in het jeugdhuis en wordt het gebouw gebruikt als blokspot, waar zo'n dertig studenten dagelijks kunnen komen studeren. Jason Broodcoorens, die tevens een van de verantwoordelijken voor deze blokspot is, stelt zich ernstige vragen bij de veiligheid van de studenten: "Nadat vorige week de steunkabel in ons gebouw teruggeplaatst werd, was het dezelfde stabiliteitsdeskundige die vorig jaar de ingreep heeft goedgekeurd, die het jeugdhuis gecontroleerd en veilig bevonden heeft. Gezien het feit dat er vorig jaar een grove inschattingsfout is gebeurd door de schepen, tevens architect, en de betrokken ingenieur, trekken we hun oordeel in twijfel."

 Na een brandweerinspectie op vraag van de twee vrijwilligers, is besloten dat het inschakelen van een gespecialiseerde firma vereist is, gezien de scheur in de muur zich verder zet, er ook scheuren ontstaan aan de andere kant van het gebouw en de recent opnieuw geplaatste steunbalk aan de terrasmuur begint te plooien. Het gebouw opnieuw sluiten is echter niet nodig.

De kernleden en Geert besluiten: "De veiligheid van de bezoekers en de studenten die hier dagelijks komen blokken, is voor ons het belangrijkste. We vinden het jammer dat er gekozen is voor de snelste en niet voor de veiligste optie, want ondanks de aanpassingen worden de scheuren en plooiingen toch groter."

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 mei 2018
Sam Herremans
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief