HERNE – Dominicanessenklooster wordt cultureel centrum

C21

HERNE – Dominicanessenklooster wordt cultureel centrum

Collage_maria_mediatrix_-_deschuyffeleer
Maria Mediatrix Herne - Fotocollage © Deschuyffeleer
 
Monasterium_dominicanessen_herne_2_deschuyffeleer__22_
 
Monasterium_dominicanessen_herne_2_deschuyffeleer__16_
 
Monasterium_dominicanessen_herne_2_deschuyffeleer__17_
 
Monasterium_dominicanessen_herne_2_deschuyffeleer__19_
 
Dominikanessenklooster_nov_2010__14_
 
Dominikanessenklooster_nov_2010__17_
 

Het statige slotklooster ‘Maria Mediatrix’ van de Dominicanessen aan de H.Geeststraat op de grens met Edingen wordt eigendom van de gemeente. Dat besliste de gemeenteraad. Met de onderhandse aankoop is een bedrag van nagenoeg 435 000 euro gemoeid. Het complex krijgt in de toekomst een sociaal-culturele functie.

Burgemeester Kris Poelaert is uitermate tevreden met de aankoop. “De aankoop met een gezamenlijke oppervlakte van 1ha 56a omvat het klooster met park, een perceel weiland en het kerkhof. De gebouwen beantwoorden aan enkele dringende noden in onze gemeente. Bouwfysisch is het gebouw overigens haast onmiddellijk instapklaar. Al bij al valt de aankoopprijs ook best heel goed mee. Bovendien mogen wij de betaling in de tijd spreiden”.
 
Asielzoekers
“De gemeente wordt weliswaar eigenaar, maar verhuurt de eerste verdieping aan het OCMW voor 9 000 euro op jaarbasis. Naast de conciërgewoning voorziet het OCMW daar overigens ondermeer vier woonvertrekken met basiscomfort voor alleenstaande asielzoekers en een noodwoning voor eigen inwoners. Zo kan de gemeente ook rekenen op federale subsidies voor het opvangen van asielzoekers”, zegt schepen van Financiën Jean-Marie Dierickx. “In onze gemeente is er ook een grote nood aan lokalen voor sociaal-culturele activiteiten en cursuslokalen. Het gelijkvloers zal dan ook in die zin worden gebruikt”.
 
Voor het onderhoud en de dagelijkse opvolging wordt een conciërge in het vooruitzicht gesteld. Voor het betrekken van de bijgebouwen wordt nog uitgekeken naar een derde partner
 
Laatste klooster
In het slotklooster verblijven nu nog enkel zusters Marie-Thérèse en zuster Ann. Voor deze laatste wordt het al haar derde sluiting. “Ook dat went”, geeft zij aan met veel zin voor realisme. “Ons leven houdt immers bestendig afscheid nemen in”. Beide zusters, zien zo het laatste moniale dominicanessenklooster in ons land de deuren eind december dichtklappen, om elders hun religieus leven te vervolledigen.
 
Op zondag 14 november om 9u30 wordt de laatste eucharistieviering opgedragen in het klooster. Deze bijzondere viering is vrij toegankelijk voor het publiek.  
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 okt 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief