HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom

C21

HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom

Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__1_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - Bestuur Rotaryclub HM: voorzitter Peter Bekaert (Pepingen), Theo Camphyn (Nederhasselt), Michel D'haeseleer (Kester), Marie Therese De Dobbeleer (Nederhasselt), Gerda Persoons (Vollezele), Lucile Heremans (Herfelingen), Anne-Sophie Vandenbosch (Halle) - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__2_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__3_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__4_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom -Voorzitter Peter Bekaert - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__5_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__6_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - © Deschuyffeleer
 
Rotary_vergadering_lennik_-_ledenwerving_1_gdh__7_
HERNE – Rotaryclub Herne-Markvallei heet nieuwe leden van harte welkom - © Deschuyffeleer
 

Het was met flink wat enthousiasme dat Peter Bekaert, de voorzitter van de Rotaryclub Herne-Markvallei, in restaurant/wijnhuis August in Lennik samen met zijn bestuur en clubleden hun genodigden ontvingen op een informatieavond voor geïnteresseerde en potentiële leden. Zowel op lokaal als op internationaal niveau is Rotary een van de grootste partners in de strijd tegen ongelijkheid. Jammer genoeg worden de leden evenwel nog steeds bezwaard met een reeks vooroordelen maar dan vooral van mensen die Rotary helemaal niet kennen. Omdat ‘onbekend onbemind is’ zet de club zich dan ook bijzonder in om daadwerkelijk uit die schaduw te treden. Velen kennen wel Rotary Herne-Markvallei als serviceclub, maar zijn zich niet bewust van wat de club, waarbij vriendschap centraal staat, doet en waarvoor zij zich nu toch al 32 jaar inzet.

Making a difference
Rotary is een internationale organisatie opgebouwd rond lokale clubs. De organisatie, ontstaan in Chicago in 1905, wil leidinggevende mensen uit de beroeps- en de zakenwereld, die humanitaire diensten verlenen, hoge ethische standaarden in alle beroepen bevorderen en helpen bij het opbouwen van goodwill en vrede in de wereld, samenbrengen. Rotary is niet politiek, godsdienstig, cultureel, ras of standgebonden. Het jaarthema van Rotary is deze keer ‘Making a difference', een veelzeggend motto dat perfect de bestaansreden illustreert: het leven van mensen in grote of in kleine mate verbeteren, waarbij Rotary probeert mee het verschil te maken.
Momenteel telt Rotary  1.220.115 leden verdeeld over meer dan 35.000 clubs over zo’n 200 landen. Sinds 1929 is het district 2170, waartoe ook Herne-Markvallei behoort, één van de drie Belgisch-Luxemburgse districten.  De districtgouverneur is Rémy Mannès. Het district brengt meer dan 3.300 Rotariërs bijeen verdeeld over 96 clubs en omvat de strook in centraal België die zich uitstrekt van de grens met Nederland tot de grens met Frankrijk. Het district 2170 is verdeeld in 15 zones. Rotaryclub Herne-Markvallei behoort samen Aalst, Aalst-Noord, Geraardsbergen, Ninove-Dendervallei en Zottegem tot de zone 5.
Steunen
Rotaryclub Herne-Markvallei telt inmiddels 32 levensjaren. De club vergadert iedere donderdag in haar huidig lokaal, restaurant/wijnbar August, op de Markt in Lennik. De club telt 17 actieve en drie seniorleden die komen uit diverse beroepsmiddens. In die 32 jaar heeft de club inmiddels al om en bij de 500.000€ besteed aan goede doelen, zowel in eigen omgeving als op nationaal en internationaal vlak. Op basis van de ledenbijdragen, de opbrengst uit thema-avonden, sponsoring en fondsenwerving steunt zij financieel de werking van organisaties en verenigingen die zich inzetten voor de opvang en begeleiding van mindervaliden, sociaal-armen, eenzamen en mensen in financiële nood. Deze steun heeft meestal een structureel karakter, maar kan ook toegekend worden aan sociale projecten die een dringende oplossing vereisen. Een nieuw Rotaryjaar vangt telkens aan op 1 juli.
Enkele mijlpalen in de annalen van de club zijn de verbroedering met de Franstalige club van Hastière (1989). Daar waar de club aanvankelijk een mannenbastion was veranderde dat in 2002 toen de club eveneens werd opengesteld voor dames. En de eerste vrouwelijke voorzitter kwam er dan aan in 2008. Merkwaardig was ook het jaar 2005 toen in het vorig clublokaal in het centrum van Herne de viering van 100 jaar Rotary International uitgebreid werd gevierd.
Een fundamenteel engagement
Traditioneel worden bij een opname van een nieuw lid vier vragen gesteld die de kandidaten in hun denken, zeggen en doen dienen na te leven: ‘Is het waar? Is het billijk voor alle betrokkenen? Bevordert het het onderling vertrouwen en vriendschap? Komt het alle betrokkenen ten goede?’
Voorzitter Peter Bekaert: “Effectief lid worden van Rotary betekent dat onze leden het eens zijn met de stelling van de respectievelijke peters/meters dat hun engagement en ingesteldheid alle leden heeft bekoord en iedereen er in gelooft dat zij kunnen bijdragen tot een nog betere werking van de club. Als Rotaryleden zijn zij dan aangesloten bij een uitgelezen club die ethiek hoog in zijn vaandel voert. Het dragen van het Rotarykenteken is dan ook het zinnebeeld van een fundamenteel engagement. Het is een levensstijl die ons eigen en andermans bestaan verrijkt”.
De gedreven Amerikaanse Liz Smith, een vooraanstaande en invloedrijke districtsgouverneur, zei ooit over het Rotariër zijn: “Bij Rotary staat dienstverlening voorop. Je wordt geen Rotariër om daar zelf beter van te worden maar omdat je anderen iets te bieden hebt. Je zult versteld staan hoeveel voldoening dat oplevert”.
Heel binnenkort komt er alvast nog een tweede kennismakingsavond. Heeft u interesse ? Nadere informatie kan bekomen worden via anne-sophie.vdb@skynet.be (0496/36. 46.39) of bekaertpeter@skynet.be (0479/51.73.40).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 mei 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief