HERNE - Dochter Cecilia stelt catalogus samen met werken van vader Frans Minnaert.

C21

HERNE - Dochter Cecilia stelt catalogus samen met werken van vader Frans Minnaert.

Frans_minnaert1
HERNE - Dochter Cecilia stelt catalogus samen met werken van vader Frans Minnaert - © Deschuyffeleer
 

Kunstschilder Frans Minnaert woonde de laatste jaren van zijn leven in Herne, waar hij niet alleen op het socio-cultureel vlak actief was, maar ook tot zijn laatste dagen bleef schilderen en tekenen. Hij overleed op 18 januari 2011. Te zijner herinnering verzamelt zijn dochter Cecilia thans alle mogelijke  informatie over alle werken (schilderijen, tekeningen, gouaches, grafiek, ….) uit  zijn lange loopbaan. Hiervoor vraagt zij eenieders  medewerking.

Het is de bedoeling van Cecilia om op termijn een ‘catalogue raisonné’ (becommentarieerde inventaris) samen te stellen, een zo compleet mogelijke oeuvrecatalogus. Daarbij zal fotomateriaal aangevuld worden met titels, afmetingen, data, tentoonstellingen en lectuur met onder meer commentaren van critici.

Kunstschilder Frans Minnaert (1929-2011) was bij leven in en buiten het Pajottenland een gekend figuur. Hij werd geboren op 4 december 1929 in Idegem. Opgeleid aan de Academies van Aalst en Brussel, was hij actief als tekenaar, schilder, etser en lithograaf. Van 1970 tot 1995 was hij leraar en directeur van de Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht. Hij ondernam een aantal studiereizen, o.m. naar het toenmalige Joegoslavië, naar Zuid-Afrika en Japan, exposeerde tientallen keren in eigen land en ver daarbuiten, en werd herhaalde malen bekroond.

Een van de hoogtepunten in zijn carrière was zijn selectie voor de Biënnale van Venetië in 1974. Tot zijn belangrijkste publieke werken behoort de aankleding van het metrostation Dapperheid/Vaillance in Anderlecht. (https://www.editiepajot.com/regios/13/articles/16564) In Herne, waar hij in 1996 kwam wonen, was hij medestichter en eerste voorzitter van de Culturele Kring Hernia, en actief in de Gemeentelijke Cultuurraad. De naam van de straat in de sociale woonwijk tussen het station en de sporthal De Hernekouter die in 2014 officieel werd opengesteld is ook naar hem genoemd.

In de catalogus – die  online en/of in boekvorm zal verschijnen - zullen de namen van de eigenaars enkel vermeld worden op hun uitdrukkelijk verzoek.  Gelet op de omvang van Frans Minnaert’s oeuvre is alle hulp welkom, zowel van eigenaars als van kenners/liefhebbers. Vandaar de oproep aan al wie werk(en) van Frans Minnaert in zijn bezit heeft en bereid is meer informatie te geven, om via mail contact op te nemen met cecileminnaert@gmail.com

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 24 apr 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 23 apr 2021

archief