HERNE - Kunstenaar Frans Minnaert overleden

C21

HERNE - Kunstenaar Frans Minnaert overleden

Minnaert_frans
Repro © Deschuyffeleer
 

In het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst overleed afgelopen dinsdag Frans Minnaert. Deze internationaal hooggewaardeerde en gerespecteerde Vlaamse kunstschilder werd 81 jaar. Minnaert woonde en werkte in de Grotestraat. Voordien huisde zijn atelier jarenlang in een grote witte vierkantshoeve in Heikruis.

Frans Minnaert,  genoot een kunstopleiding aan de Academie  van Aalst en van Brussel. Zijn eerste werken zijn in de geest van het Vlaams expressionisme en dateren van 1960. Van somber getinte werken evolueert zijn oeuvre naar de fantastiek  met wilde landschappen waarin de mens lijkt op te gaan in de fauna en flora. Vanaf 1990 beheerst de vrouw zijn gevoelig en emotioneel werk. Van 1975 tot 1990 was hij directeur aan het Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunsten in Anderlecht . Als spilfiguur zette hij zich volledig in voor de groei van deze kunstacademie.  Hij gaf er twee jaar les.  

Van de vervoersmaatschappij MIVB kreeg Minnaert de opdracht om de cirkelvormige wand van het metrostation Sint-Guido in Anderlecht te bedekken. Aan de nodige 42 panelen werkte hij 2 jaar.
Werken van Minnaert worden tentoongesteld over heel de wereld . Vooral in Japan is hij een fel gegeerde kunstenaar. In 1974 was Frans Minnaert ook aanwezig op de Biënnale van Venetië. Hij werkte een jaar aan de acht werken die hij daar toonde.
De ‘Kunstmonografie Frans Minnaert’ werd geschreven door Paul Huys en verscheen in 1980 bij Lannoo.
De begrafenisplechtigheid voor  Frans Minnaert is voorzien op zaterdag 22 januari om14u in de St-Petrus en  Pauluskerk in Herne.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief