HERNE – Erfgoeddag - Beestig veel ontdekken in het gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle

C21

HERNE – Erfgoeddag - Beestig veel ontdekken in het gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle

Beestig_eerfgoeddag_2023_1
HERNE – Erfgoeddag - Beestig veel ontdekken in het gemeenschapscentrum in Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 

Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Ook dit jaar wordt de rijkdom, de verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is dan onder de aandacht gebracht. Ook Herne doet op zondag 23 april mee. Het jaarthema is gesponnen rond ‘beestig’ en ‘beestig veel ontdekken’.

Onze erfenis

Je mag ‘erf-goed’ heel letterlijk nemen: het gaat over datgene wat we van vorige generaties hebben geërfd en waarvoor we nu zorg dragen met de bedoeling om het straks op onze beurt ook weer door te geven. Die erfgoedtransfer van generatie op generatie bestaat omdat we belang hechten aan al die materiële en immateriële getuigenissen over en uit het verleden. Zonder een hedendaagse gemeenschap die er nog (of opnieuw) belang aan hecht, kan er immers van ‘erfgoed’ geen sprake zijn.

Erfgoeddag in Herne

Herne is een groene landbouwgemeente. Eeuwenlang waren landbouwdieren een belangrijke bron van inkomen voor de talrijke landbouwers die zorg droegen/dragen voor kwalitatieve voedselproductie. Er valt dan ook veel te vertellen over deze bijzondere viervoetige 'inwoners' en hun geschiedenis in de lokale gemeenschap: over welke rassen er waren, over hoe ze gehuisvest en verzorgd werden, over welke ziekten ze bedreigden, over hoe ze gekeurd werden op onze jaarmarkt, over hoe ze altijd deel hebben uitgemaakt van het typische Pajotse landschap... 

Op ‘Erfgoeddag’ haalt Herne deze keer dan ook verhalen 'over koetjes en kalfjes' boven. En daarbij worden ook onze stoere Brabantse trekpaarden niet vergeten. Er worden diverse historische documenten en voorwerpen getoond, maar... er wordt ook een bont gezelschap van diverse levende viervoeters bij elkaar gebracht zodat ze zich van hun beste kant kunnen tonen aan de bezoekers.  Deze activiteit bevordert het gesprek over de relatie mens-dier.  

Waar:  Gemeenschapscentrum Sint-Pieters-Kapelle (Herne)
Wanneer: zondag 23 april van 14 tot 17u
Doelgroep: iedereen
Inkom: gratis
Inschrijven: niet nodig

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief