LENNIK – Belgische vlag wappert even

C21

LENNIK – Belgische vlag wappert even

Gemeenthuis_en_driekleur_lennik
 
Gdg_de_weale_belgische_driekleur
Enige tijd terug liet burgemeester Willy De Waele uit protest tegen de uitblijvende splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde de Belgische driekleur verwijderen aan de officiële gebouwen van de gemeente. Vandaag wapperde echter kortstondig opnieuw de Belgische vlag op de Markt. Bleek dat de burgemeester geen heisa wenste met de Vlaamse Overheid die de gemeenten overigens oplegt ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin de Belgische driekleur te hijsen.
 
Burgemeester Willy De Waele is duidelijk in zijn betoog :” Na ongeveer een halve eeuw staatshervormingen is de Belgische staat zo goed als onbestuurbaar geworden; iedereen blokkeert iedereen. Uit protest tegen deze toenemende onbestuurbaarheid en het overmorgen om de federale staat ten gronde te hervormen heb ik de Belgische vlag van de openbare gebouwen laten verwijderen.
 
Enkel uit respect voor de Vlaamse regelgeving van 22 oktober 1999 betreffende de bevlagging van openbare gebouwen wordt op donderdag 11 september 2009 de Belgische vlag aan het gemeentehuis gehesen.
 
Er kan moeilijk gevraagd worden de jaardag te vieren van een vorstin die, voor zover ik het heb kunnen vaststellen, de taal van de meerderheid van haar onderdanen niet machtig is.
 
Als legalist wens ik de Vlaamse regelgeving te respecteren in tegenstelling met de burgemeesters van de Vlaamse gemeenten Kraainem, Wezembeek-Oppem en Linkebeek die de Vlaamse overheid de oorlog verklaard hebben.
 
Behoudens de dagen die door genoemde omzendbrief verplicht zijn zal de Vlag van de Vlaamse Gemeenschap onverkort te Lennik blijven wapperen tot wanneer de kieskring en het gerechtelijke arrondissement gesplitst zijn.
 
Bovendien moeten de nieuwe staatsstructuren, hoe deze ook moge genoemd worden, verhinderen dat politieke mandatarissen van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap Vlaamse beleidsbeslissingen tegenhouden of blokkeren.”
 
Naast heel wat dreigbrieven en haatmail voor zijn kordaat standpunt uit franstalige en belgicistische hoek ontving de burgemeester ook reeds heel wat steunbetuigingen. Zo loopt sinds kort op het internet een steunpetitie voor de houding van de Lennikse burgervader ( http://www.ipetitions.com/petition/vlaamse_vlag_in_lennik/ ). Tot op heden tekenden reeds nagenoeg 3700 sympathisanten de petitie. Bij een enquête op Radio 2 bleek dat 82% de actie van de burgemeester genegen was.
 
Hoe ziet Willy De Waele de toekomst van België tegemoet ? “Er dient een zelfreiniging te komen waarbij de hamvraag luidt wat willen en kunnen Vlamingen en Walen nog samen doen. Samen betekent dan alle bevoegdheden naar gewesten en gemeenschappen overhevelen met een financiering van uit de basis. Ik heb geen bezwaar tegen een solidariteit van Noord naar Zuid mits deze solidariteit doorzichtig, afgesproken, controleerbaar en resultaatgebonden is”, aldus de burgemeester.
 
Stipt om 17u wordt de Belgische vlag op de Markt opnieuw opgeborgen. 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 sep 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief