Wintergloed 2023 aan Kasteel van GAASBEEK

C21

Wintergloed 2023 aan Kasteel van GAASBEEK

Scherm__afbeelding_2023-12-01_om_07
 

 Het zomerse geweld ruimt plaats voor winterse verstilling en reflectie. Het Kasteel van Gaasbeek en De School van Gaasbeek slaan de handen opnieuw in elkaar om je verwondering en schoonheid te brengen in de pittoreske Sint-Gertrudiskapel. Samen zorgen we voor een warme gloed, die de vrieskou misschien geen halt kan toeroepen, maar toch wat weerwerk kan bieden aan de lange nachten. Dat doen we door middel van beeldende kunst en muziek.

Op de eerste drie zondagen van december kan je wandelen naar het hart van het park, waar in de kapel de artistieke interventie ‘Plastica Lenta’ van kunstenaar Steven Fillet je opwacht. Hij creëerde een tijdelijk altaarstuk voor deze magische plek en exposeert er ook bestaand werk. Zijn ingreep echoot na op de tonen van diverse blokfluiten van muzikant Bart Coen.
Kom je warmen aan onze WinterGloed in de intieme sfeer van de Sint-Gertrudiskapel.
 
Steven Fillet - PLASTICA LENTA
‘Een paradijselijk hiernamaals. Een overvloed aan goddelijke gevoelens, kleuren en vormen. Illusies van stormachtige bewegingen. Schijnruimtes en wolkenluchten. Barok overweldigt.
Barokschilderkunst moest de kijker overtuigen door het scheppen van een wereld van alomtegenwoordige bovenmenselijke kracht en schoonheid. Het schilderij werd het beeld van de absolute en ideale wereld. Kapellen, kerken en kathedralen werden versierd met indrukwekkende schilderijen om ongelovigen en bekeerlingen te overtuigen van religieuze rijkdom.
De geschilderde barokke beloftes zijn nooit waargemaakt en de wereld is vandaag in oorlog met zichzelf.
Welk beeld kan vandaag nog een barokke gedachte ophangen? Is er nog wel tijd voor voorgestelde en “gelogen” ideaalbeelden? Of is er een beeldenverzadiging op komst?
Hier in het park van Gaasbeek getuigt de oude kapel van de heilige Gertrudis met haar ratten en muizen nog van die barokke gedachte. Vandaag bestrijden we ratten met Alfachloralose en fladderen de distelvink (il gardelino) en het nachtegaeltje buiten ergens rond, wachtend op de lente.’
 
Concert Bart Coen
In de magische, besloten sfeer van de Sint-Gertrudiskapel en geïnspireerd door de artistieke interventie van Steven Fillet, brengt fluitist Bart Coen muziek voor fluitsolo uit de zeventiende, achttiende en twintigste eeuw.
Bart Coen laat zich maar al te graag betoveren door de kracht van de natuur en vogelgezang. Een betovering die hij met zijn muziek wil evenaren en voelbaar maken bij het publiek. Zijn instrumenten zijn steeds replica’s van de instrumenten uit de tijd van de muziek die hij speelt. Op diverse blokfluiten brengt Bart Coen werk van onder andere Jacob van Eyck, Fumiharu Yoshimine en Georg Philipp Telemann. Ook brengt hij de middeleeuws geïnspireerde Estampie die hij schreef voor de spraakmakende productie En Atendant van Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas). Laat je meevoeren naar het bouwjaar van de Sint-Gertrudiskapel dankzij de muziek van van Eyck of droom weg op de vleugels van een nachtegaal.
Praktisch
WinterGloed2023 vindt plaats op zondag 3, 10 en 17 december in de Sint-Gertrudiskapel.
Je kan de kapel en de interventie Plastica Lenta van Steven Fillet gratis bezoeken tussen 12 en 15 uur.
Het concert van Bart Coen start om 15 uur en duurt een 35-tal minuten, €15 / €5 (-12 jaar).
De plaatsen zijn zeer beperkt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 dec 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief