Kerkuilen in LIEDEKERKE

C21

Kerkuilen in LIEDEKERKE

Editiepajot_liedekerke_kerkuitl_foto_jacky_delcour__3_
Foto's Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_kerkuitl_foto_jacky_delcour__2_
Foto's Jacky Delcour
 
Editiepajot_liedekerke_kerkuitl_foto_jacky_delcour__1_
Foto's Jacky Delcour
 

De mensen van Natuurpunt afdeling Affligem-Liedekerke toonden ons de kerkuilen die al geruime tijd een onderkomen hebben gevonden op de zolder van de Sint-Niklaaskerk.

Op de zolder van de Sint-Niklaaskerk bevindt zich zo een kerkuilbak. Niemand kan zich precies herinneren wanneer deze werd geplaatst. Omdat de bak in verval was geraakt, werd hij in 2006 door mensen van Natuurpunt Affligem-Liedekerke gerestaureerd. De Sint-Niklaaskerk vormt een aantrekkelijke broedlocatie voor kerkuil omdat de kerk zich aan de rand bevindt van natuurgebieden zoals de Dommelingen en de Dendermeersen. Deze natuurgebieden aan de Dender zijn een ideaal jachtterrein voor kerkuil.
 
Kerkuilen ga je overdag zelden of nooit zien, ze worden pas actief na het invallen van de duisternis. Overdag houden ze zich meestal op in kerkuilbakken of op donkere plekken in schuren of kerktorens. Hun voedsel bestaat uit kleine zoogdieren (veldmuizen, spitsmuizen, ratten, ...) en kleine vogels.
 
Broeden gebeurt meestal in mei-juni, maar kan ook worden uitgesteld (augustus-september), dit in functie van het voedselaanbod. kerkuiljongen worden vaak geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Op die manier kan men o.a. het verspreidingspatroon nagaan.
 
In Vlaanderen is ook een werkgroep voor kerkuilen actief, officieel 'Kerkuilwerkgroep Vlaanderen'. Deze werkgroep volgt de broedsels in Vlaanderen nauwgezet op, neemt
soortbeschermende maatregelen, geeft andere werkgroepen advies bij het plaatsen van kerkuilbakken, ...
 
Voor alle duidelijkheid, dit broedsel werd en wordt opgevolgd door de werkgroep “Afflie” die actief is binnen de vereniging Natuurpunt afdeling Affligem-Liedekerke.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jun 2010
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 06 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief