LEDEKERKE - Toneelkring De Waag wordt “Kamer van Rhetorica”

C21 Css

LEDEKERKE - Toneelkring De Waag wordt “Kamer van Rhetorica”

Editiepajot_de_waag_liedekerke__1_
 
Editiepajot_de_waag_liedekerke
 

Op 31 mei en 1 juni 2008 werd het 25ste Internationaal Rederijkerscongres georganiseerd in Aalst, waar dit jaar maar liefst 40 residerende Kamers uit Vlaanderen en Nederland aan deelnamen. Voor toneelkring De Waag was dit Rederijkerscongres een heugelijk gebeuren. Ze werd nl. officieel aangesteld tot “Kamer van Rhetorica” door dhr. Freddy Van Besien, hoofdman van de Gentse Koninklijke Soevereine Hoofdkamer van Rhetorica De Fonteine, tijdens de academische zitting in de feestzaal van het Stadhuis van Aalst.

Dient het gezegd, dat “Kamer van Rhetorica” De Waag – want deze naam mag vanaf nu gebruikt worden – enorm vereerd is met het verkrijgen van deze toch wel belangrijke titel? En dat Liedekerke met deze aanstelling zo zijn eerste Rederijkerskamer rijk is, mag waarschijnlijk als een culturele mijlpaal binnen de geschiedenis van de gemeente beschouwd worden.
 
Wie durft er nog te zeggen dat het Rederijkersgebeuren met uitsterven bedreigd is? Deze recente aanstelling van een vrij jonge toneelvereniging bewijst het tegendeel. Ook de aanwezigheid én toespraken van o.a. Meester Jozef Dauwe, provinciaal gedeputeerde en archivaris van de Rederijkerskamer De Constminnende Jonckheyt te Lebbeke en dhr. Kurt Van Eeghem, docent aan het Conservatorium van Antwerpen en bekende TV- en radiopersoonlijkheid, bewijzen dat de Rederijkerij nog steeds zeer actueel is en bijdraagt tot het cultureel patrimonium van een stad of gemeente.
 
Dat de jongste Kamer van Rhetorica De Waag haar mannetje kan staan en zich zeker niet onopgemerkt laat op zo’n Internationaal Rederijkerscongres heeft ze reeds bewezen in het verleden. Iedereen herinnert zich misschien nog dat De Waag vorig jaar het Rederijkersjuweel én de publieksprijs won tijdens de toneelwedstrijd op het Rederijkerscongres te ’s Hertogenbosch? Dit jaar liet De Waag zich al weer opmerken door de eerste prijs van de quizwedstrijd ‘Spelen met Taal’ weg te kapen!
 
Toneelkring de Waag én de gemeente Liedekerke zullen in de toekomst in ieder geval geen onbekenden meer zijn voor het culturele Vlaanderen en Nederland!
 
PS: Wie Toneelkring De Waag nog eens aan het werk wil zien met haar recentste toneelproductie “Au bouillon Belge”, kan dat nog op 25 en 26 september in het Parochiale Centrum te Pollare (Ninove).Meer info hierover bij Francis Gheysels:  0494/44.66.20 
 
Website: www.dewaag.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 jul 2008
Jacky Delcour
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Sam Herremans | 27 jun 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief