De eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd in LIEDEKERKE op een bijzondere manier afgesloten op zondag 11 november

C21

De eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) werd in LIEDEKERKE op een bijzondere manier afgesloten op zondag 11 november

2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__47_ab
 
2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__61_ab
 
2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__73_ab
 
2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__91_bc
 
2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__139_ab
 
2018-11-11_herdenken_we_het_woi_in_stijl__144_ab
 

Ondanks het feit dat de laatste menselijke getuigen overleden zijn, blijft deze oorlog voortleven in het collectieve geheugen van ons land. 

 

In Liedekerke vond de herdenking plaats rond het symbolische artistieke werk ‘’ Hand van Hoop’’, een creatie van de kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck en ontworpen door Johnny de Brabander.

 

Voortaan zal het kunstwerk met locatie, de begraafplaats in de Molenstraat, verder doorgroeien in een oase van rust en groene biodiversiteit op dit plekje in het centrum van Liedekerke. Het wordt  aangenaam verpozen voor een wandelaar in deze omgeving van eeuwige rust, van op een bankje te midden een centrale vijver en een omlijnde fotomuur, waar een compositie met foto’s en namen van overledenen een herkenbaar gezicht geven aan de soldaten - voorouders van dit dorp.

 

Voor wie overtuigt wil worden dat ook bomen voor deze herdenkingsdag een extraatje verdienden kunnen de creativiteit gaan bewonderen van Rita, Godelieve, Andrea, Annick, Denise en Marie - Anne,die de bomenrij van een warme gebreide jas voorzagen met motieven van klaprozen versierd.

 

Het programma werd nadien vervolgd met ongekende mooie muziek van honderd jaar geleden aangevuld met hedendaagse melodieën in de Sint - Niklaaskerk. Hier kon je getuigen zijn van de magische stemmen van Mirella Ippolito en An Bronselaer begeleid door Malicorne Buysse op viool en cello, Dirk Diddens met gitaar en het slagwerk van Silas Van den Spiegel.

 

Uittredende burgermeester Luc Wijnant bracht in zijn slotwoord erkenning voor het huldeboek,’Klaprozen op het Slagveld’, van de auteurs, Wies Borre en Lieven Daele, die met dit documentenboek de intrieste dagen schetsen van ’14-’18 en de gepaste eer betuigen aan de dappere Liedekerkse gesneuvelden.

 

De dag klaarde vroeg in Liedekerke reeds te 09.30 uur met een misviering, opgeluisterd door het Gregoriaanse koor Gaudeamus, gevolgd door een bloemenhulde aan het monument van de gesneuvelden nabij de kerk. Rond de klok van 10.30 uur, zette de Koninklijke Fanfare de verbroedering uit Roosdaal, de optocht in naar de begraafplaats op de Molenstraat, waar Frank Dubois, Pipe-Major op doedelzak, een muzikale ingetogenheid bracht als inleiding op de daar ter plaatse gegeven toespraak van schepen Hans Eylenbosch.

 

In zijn dankwoord benadrukte schepen Eylenbosch de inzet van vele handen, die dit opzet in realisatie brachten, zoals de eigen technische diensten voor groen en vrije tijd met omkadering van de milieudienst en Pro Natura . Een dankwoord ging ook naar het Agentschap Natuur en Bos voor het schenken en aanplanten van een winterlinde als symboliek van vrede. De provincie Vlaams-Brabant werd dank betuigd in het kader van de subsidie, die werd gegeven voor de fotomuur, gedenkvijver en het kunstwerk.

 

Voor het landelijke kleinschalige Liedekerke werd op 11 november geen hoofdrol weggelegd bij de herdenking van de Grote Oorlog, die viel te beurt aan Ieper bij zijn Menenpoort en te Parijs aan de Arc de triomphe, maar Liedekerke was groot met zijn eigen verhaal en programma op deze dag, waarbij de woorden van Johnny de Brabander op een poëtische wijze het monument in zijn symboliek weerspiegelden en de ‘’Hand van Hoop’’ zich voortaan ontlaadt over alle grenzen met de woorden : Nooit Meer Oorlog.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 nov 2018
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief