Alternatieve 11-novemberviering en herdenkingsliteratuur in LIEDEKERKE door Wies Borre.

C21

Alternatieve 11-novemberviering en herdenkingsliteratuur in LIEDEKERKE door Wies Borre.

2020-11-11_schepencollege
Schepencolleg hand van hoop. Foto © Jacky Delcour
 

Omwille van de recente Covid-19 maatregelen kon de geplande vaderlandslievende, beperkte plechtigheid niet doorgaan. Om de herdenking niet totaal onopgemerkt te laten voorbijgaan, heeft het gemeentebestuur bloemen laten neerleggen op elk graf van de oud-strijders (in het totaal zo’n 260 graven) en aan het Oorlogsmonument aan de Sint-Niklaaskerk. 

Daarnaast was er vanaf 11.00 uur een poëtische hulde 'Likert tijdens de Tweede Wereldoorlog' via de gemeentelijke website en Facebookpagina. In 2020 zijn we 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Liedekerkenaar Wies borre, onze warme cultuurvriend en geprezen auteur die onlangs spijtig genoeg van ons heen ging, schreef voor deze gelegenheid een poëtisch theaterstuk 'Likert tijdens de Tweede Wereldoorlog' over wat er zich 75 jaar geleden afspeelde in onze gemeente. Het theatermoment stellen we uit naar 2021, maar we gaven wel al enkele digitale fragmenten prijs van het beeld- en tekstmateriaal dat Wies speciaal voor deze voorstelling verzamelde en creëerde. Ze vertellen ons iets meer over het leven en de heldendaden van drie Liedekerkse gesneuvelden: Gaston Mertens, Felix Van den Brande en Petrus Van Cutsem (Tekst, beeld & muziek: Wies borre / LHG, Stem: Erwin De Brabanter). 

https://www.liedekerke.be/11-november

 

Wies werkte zijn laatste vier jaar aan een monumentale roman over de bekende oud-strijder en Liedekerkenaar Gaston Mertens. Het onwaarschijnlijke levensverhaal van deze oorlogsheld is te lezen in ‘Gaston Mertens’ vlucht naar het onbekende’. Wies Borre maakte ook nog een tweede boek over de Tweede Wereldoorlog, nl. ‘Likert in WO II’. Dit is een bundeling van authentieke verhalen en foto’s van inwoners van Liedekerke. Deze twee boeken worden te koop aangeboden in de bibliotheek van Liedekerke. Momenteel is de bib gesloten maar kan je de boeken wel afhalen en betalen op afspraak (via bibliotheek@liedekerke.be of 053 64 55 82). 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2020
Jacky Delcour
Jacky Delcour
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 08 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 05 dec 2023

archief