De school GO!AL en de gemeente LIEDEKERKE uit de kast

C21

De school GO!AL en de gemeente LIEDEKERKE uit de kast

1513861021

Het GO! Atheneum Liedekerke kleurt paars op maandag 17 mei. Deze school draagt actief pluralisme hoog in het vaandel. Daarom willen ze op de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie een statement maken voor verdraagzaamheid en tegen discriminatie en zinloos geweld. 

 

Verdraagzaamheid

Sinds de zinloze moord in Beveren siert de regenboogvlag het GO!AL naast deze van het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. De school ziet actief pluralisme als een werkwoord. Iedereen is welkom in het GO!. Respect en verdraagzaamheid zijn prioritair. Onverdraagzaamheid kunnen wij niet tolereren. “Liefde is liefde”. “Iedereen telt!”. Met onze deelname aan deze paarse campagne op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie, willen we een hart onder de riem steken van alle jongeren en tonen dat iedereen zichzelf mag zijn.

 

Paars 

Paars is een kleur van de regenboogvlag. Een regenboog laat onze diversiteit zien in gender, ras, leeftijd en alle andere manieren waarop we van elkaar verschillen. Tegelijkertijd heeft de regenboog iets magisch. Zo’n spiritueel fenomeen in de natuur als symbool voor onze seksualiteit en mensenrechten. De paarse strook symboliseert kracht en moed (spirit). Dit heb je nodig om op te komen voor jezelf en te zijn zoals je bent. Zowel de regenboogvlag als de paarse campagne ontstonden in de VS. De paarse dag is een sensibiliseringscampagne die zorgt voor meer verdraagzaamheid en respect, een teken van solidariteit met LGBT+-jongeren die nog steeds gepest en gediscrimineerd worden. Vele jongeren hebben nog vaak donkere gedachten. Dit komt doordat ze dikwijls te maken krijgen met onverdraagzaamheid, pestgedrag, uitsluiting, discriminatie en fysiek geweld. Dit kunnen wij als GO!-school niet tolereren. 

 

Organisatie

Dankzij de sponsoring van de gemeente Liedekerke hebben we een campagnepakket ontvangen om deze dag onze school Paars te kleuren. Naast versiering, polsbandjes, mondmaskers, affiches kregen we ook heel wat educatief materiaal. De leerlingen van het 7de jaar …hebben onder het toeziend oog van hun leerkracht project algemene vakken tal van activiteiten georganiseerd. Daarenboven werden nog andere activiteiten voorzien door een stagiaire van de Erasmushogeschool Brussel. Dit alles werd gecoördineerd door onze leerlingenbegeleidster.

 

Activiteiten/programma

Onze regenboogvlag hangt reeds sinds half april aan onze vlaggenmast. Op maandag 17 mei worden de leerlingen (liefst in het paars gekleed of met paarse accenten) onthaald op de speelplaats met muziek, paarse slingers, affiches en vlaggen. Ze krijgen allen een paars mondmasker, een paars polsbandje en een paarse tattoo. Het eerste lesuur gaan alle leerlingen aan de slag met de Paarskrant. De werkgroep van het 7de jaar stelde een aantal vragen op om leerlingen te laten reflecteren over LGBT+. De antwoorden op de vragen zijn allen terug te vinden in de krant.

 

SaLSa en Actief burgerschap

Als school heeft het GO!AL de opdracht om de eindterm “burgerschapseducatie of opvoeden tot burgerzin” te volbrengen. Dit betekent dat leerlingen “inzicht verwerven in belangrijke bouwstenen van een democratie”. “Samen leren samenleven” (SaLSa). De paarse dag moet onze leerlingen sensibiliseren om verdraagzaam te zijn met iedere medemens. Volgens onze Belgische grondwet en de antidiscriminatiewet mag er geen discriminatie zijn o.b.v. geslacht, ras, seksuele geaardheid, leeftijd, geloof, handicap, … . Deze paars-campagne moet helpen om onze leerlingen de ogen te openen en respect te hebben voor iedereen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mei 2021
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief