Schepencollege nalatig inzake stationsparking ESSENE-LOMBEEK ?

C21

Schepencollege nalatig inzake stationsparking ESSENE-LOMBEEK ?

Gunter_desmet_p200
Gunter Desmet (ep)

Op de Ternatse gemeenteraad van vrijdag deed de zoveelste aflevering in de saga rond de stationsparking van Essene-Lombeek de gemoederen hoog oplaaien. Enige maanden terug werd het oude stationsgebouw gesloopt. Het leek toen de logica zelve om op deze plek de stationsparking uit te breiden, zodat de parkeerdruk in de aanpalende Spoorwegbaan, Sluisvijverstraat en Affligemstraat zou verminderen. Groot was bij velen echter de consternatie toen begin maart op de vrijgekomen ruimte een parkje in plaats van een parking werd aangelegd.

Gemeenteraadslid Gunter Desmet (CD&V), die ook buurtbewoner en pendelaar in Essene-Lombeek is, volgt het dossier al lang op de voet en bevroeg de meerderheid hierover op de gemeenteraad van 19 maart. Desmet beschuldigde het schepencollege van nalatigheid in het dossier van de stationsparking. Schepen Jean Dooms (LVB) had nog weinig verweer toen raadslid Desmet de briefwisseling tussen de gemeente en de Infrabel en de stedenbouwkundige vergunningen betreffende Essene-Lombeek bovenhaalde.
 
Gunter Desmet: ”Reeds op 3 april 2007 diende Infrabel een aanvraag in om het stationsgebouw te mogen slopen. Op 17 april 2008 diende Infrabel dan de aanvraag in om de perrons te verhogen en uit te rusten. De gemeente Dilbeek nam deze gelegenheid te baat om te pleiten voor bijkomende parkeergelegenheid aan het station van Dilbeek. Het schepencollege van Ternat adviseerde echter gunstig zonder bijkomende voorwaarden te stellen en liet de parkeerproblematiek in Essene-Lombeek dus op zijn beloop.”
 
“Op 22 januari 2009 diende Infrabel dan een aanvraag in om bijkomende parking in Essene-Lombeek aan te leggen. Het schepencollege weigerde deze aanvraag omdat het dossier onvolledig zou zijn. Pas op 26 januari 2010, dus ruim een jaar later, nam de gemeente terug contact op met Infrabel met de vraag om een nieuwe aanvraag voor bijkomende parking in te dienen.”
Desmet besluit: “Het schepencollege heeft drie jaar lang geen enkel initiatief genomen om de parkeerproblematiek in Essene-Lombeek aan te pakken en heeft alle kansen daartoe vakkundig de nek om gedraaid. Pas als het kalf verdronken is en er een parkje in plaats van een parking aangelegd wordt, schiet de LVB in actie. Dit terwijl de verzamelde oppositie reeds jaren pleit voor uitbreiding van de stationsparking. Het is duidelijk dat het huidige bestuur geen moer geeft om de omgeving van Essene-Lombeek.”
 
“Let op, wij pleiten niet om zomaar wat asfalt bij te storten. Een volledige heraanleg van de stationsomgeving dient zich op, met groenbeplanting, bankjes, vuilbakken… Net daarvoor moet de gemeente zelf initiatief nemen en het dossier niet op zijn beloop laten.”
 
“Dat de stationsparking door een eigenaardigheid van het gewestplan ingekleurd staat als groene zone, vormt eigenlijk geen probleem. Artikel 20 van het koninklijk besluit van 28 december 1972 bepaalt dat bouwwerken voor openbare diensten en gemeenschapsvoorzieningen ook buiten de daartoe speciaal bestemde gebieden kunnen worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de algemene bestemming en met het architectonisch karakter van het betrokken gebied. Voor een stationsparking midden in een zee van sporen en asfalt, lijkt aan deze voorwaarde voldaan.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2010
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief