TERNAT - Regionaal Landschap, Natuurpunt en milieudienst plaatsen nestkasten voor steenuilen

C21

TERNAT - Regionaal Landschap, Natuurpunt en milieudienst plaatsen nestkasten voor steenuilen

Steenuil-parken

Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën , Natuurpunt Ternat en de milieudienst Ternat slaan de handen in elkaar en zullen op woensdag 11 augustus uilenkasten ophangen in het parkgebied van Kruikenburg.

Deze uilenkasten worden geschonken door het Regionaal Landschap en zullen worden geplaatst als project van de actie ‘ je hebt meer buren dan je denkt’, beter gekend als ‘ De koestersoorten’.
De steenuil is aangeduid als een prioritaire soort en zal dankzij dergelijke acties een duwtje in de rug krijgen. Deze soort wordt gekoppeld aan een specifiek leefgebied. De instandhouding van deze leefgebieden is cruciaal voor de overleving van een soort.
 
Uilenkasten worden ook wel eens de ‘lofts’ van de nestkasten genoemd omdat het zeer grote exemplaren zijn, minstens een meter lang en 20 cm hoog. De kasten bestaan uit twee kleine ruimtes en een grote. Dit is om roofdieren weg te houden en om de uilen alle rust te gunnen.
 
De uilenkasten zullen verder opgevolgd worden. In samenwerking met de Vogelwerkgroep wordt elke kast op het einde van de lente gecontroleerd op bewoning en worden de steenuilen en jongen geringd zodat ze later herkend worden. In een aantal tuinen van inwoners die een kast plaatsen wordt ook op andere manieren gezorgd voor de steenuilen: knotbomen en hoogstamfruit, aanleg van een poel, een begraasd weilandje, een gifvrije groentetuin…
 
Een steenuilenpaar met kinderwens heeft het niet gemakkelijk: het zijn holenbroeders en ze zijn niet in staat om zelf een hol te maken. Steenuilkoppeltjes zijn trouwe dieren: ze blijven bij hun vaste partner en op hun vaste stek. Dat betekent dat de kinderen verstoten worden en dus zelf moeten zoeken naar geschikte schuilplaatsen en nestgelegenheid.
 
In het Pajottenland is de steenuil momenteel geen bedreigde diersoort, maar het landschap waarin de steenuil zich goed voelt verdwijnt beetje bij beetje. Door het verdwijnen van boomgaarden en houtkanten dreigt het aantal steenuilen sterk achteruit te gaan. Met extra nestgelegenheid, voedsel en schuilplekken kunnen we de soort een stevig handje helpen terwijl we tegelijk ons landschap verfraaien.
 
Meer info:
Milieudienst Ternat: Thiebaut Jurgen : 02 583 04 32, jurgen.thiebaut@ternat.be
Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën: Koen De Rijck, 02 452 60 45, koen.derijck@rlzzz.be  – www.rlzzz.be/steenuil
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 aug 2010
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024

archief