TERNAT - Mazoutlozing in vijver van kasteel Kruikenburg

C21

TERNAT - Mazoutlozing in vijver van kasteel Kruikenburg

Editiepajot_ternat_mazout_in_visvijver_foto_gerrit_achterland__5_
Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_ternat_mazout_in_visvijver_foto_gerrit_achterland__4_
Foto's © Gerrit Achterland
 

Milieuambtenaar Jurgen Thiebaut: “Woensdagvoormiddag werd mijn ambt door de brandweer van Asse opgebeld met de melding dat er een accidentele mazoutlozing gebeurde in de visvijver van het kasteel Kruikenburg”.

“Blijkbaar had een mazoutleverancier dinsdagavond mazout geleverd in het kasteel Kruikenburg. De vrachtwagen kan niet op de binnenkoer van het kasteel. Dus vanaf de poort tot aan de tank moet men een leiding leggen om te kunnen overpompen. Op een bepaald moment is de chauffeur van de brandstoffenleverancier naar zijn vrachtwagen terug gestapt om ‘iets te switchen ‘ aan de vrachtwagen”.
“Blijkbaar had hij de inhoud van de tank verkeerd ingeschat en is de tank tijdens zijn afwezigheid beginnen over te lopen. De leverancier zelf spreekt van 100 liter, maar kan geen exacte schatting maken”.
Zowel de milieuambtenaar als de civiele bescherming denken dat het wel eens enkele honderden liters zouden kunnen zijn. “Normaal gezien mag tijdens een levering de vulplaats niet worden verlaten, juist om dergelijke calamiteiten te kunnen vermijden”.
“De brandstoffenleverancier beweert dat hij gisteravond nog niets had kunnen zien van deze lozing omdat het donker was. Naast de tank bevinden zich enkel putten met een overloop naar de vijver. Wellicht zijn deze putten volgelopen en is de mazout via deze overloop naar de vijver gestroomd”.
“De ravage is vrij groot, wetende dat er een heleboel vissen op deze vijver zitten. De civiele bescherming is vanaf 11 uur woensdagvoormiddag begonnen met het opzuigen van de mazout ( koolwaterstoffen ) aan de achterkant van de vijver. De voorkant van de vijver werd bestreden met een product waardoor de koolwaterstoffen worden geneutraliseerd. Dit product is niet schadelijk voor de vissen”.
De milieuambtenaar zal proces-verbaal opmaken ten laste van de brandstoffenleverancier en dit overmaken aan OVAM. Tevens zullen de attesten van de tanken worden opgevraagd om na te gaan dat zij wel degelijk een keuring hebben ondergaan. De rekening van de opruiming zal volledig ten laste komen van de brandstoffenleverancier.
Het proces-verbaal zal worden overgemaakt aan het parket voor verder gevolg. Er wacht de overtreder een fikse rekening.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 feb 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 18 jun 2024
Guido | 14 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 30 mei 2024
Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024

archief