Vreemde ontdekking in TERNAT: Een salamander met een gevorkte staart

C21

Vreemde ontdekking in TERNAT: Een salamander met een gevorkte staart

Editiepajot_ternat_salamander_met_gevorkte_staart_ingezonden_foto
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_ternat_salamander_met_gevorkte_staart_ingezonden_foto__1_
(ingezonden foto's)
 
Editiepajot_ternat_salamander_met_gevorkte_staart_ingezonden_foto__2_
(ingezonden foto's)
 

Door de koudegolf van enkele weken geleden, komt de paddentrek nu pas langzaam op gang. Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt of ingegraven in een ondergrondse holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Doel: een partner zoeken, paren en eitjes afzetten. Door het dichte Vlaamse wegennet, moeten veel amfibieën tijdens die tocht een weg oversteken. Vaak eindigt zo’n tocht ‘op weg naar nieuw leven’ in een platte dood.

Natuurpunt coördineert jaarlijks in heel Vlaanderen paddenoverzetacties
Langs de trekroutes worden schermen geplaatst die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren die ‘paddenvallen’ dagelijks en zetten alle amfibieën veilig over naar de andere kant van de straat. In 2011 werden in Ternat op verschillende plekken een overzet georganiseerd.
Het gaat vooral om gewone pad, bruine kikker en alpenwatersalamander die worden overgezet. Maar ook zeldzamere soorten worden soms in de emmers aangetroffen.
De paddentrek bouwt zich langzaam op
De paddentrek neemt een trage start midden tot eind februari om te pieken in de tweede week van maart. Die aanloopfase is nu begonnen door de zachtere avondtemperaturen (minimaal 6 °C) en een hoge luchtvochtigheid (hoe natter, hoe beter). Nachten met tietallen amfibieën per locatie, zullen de volgende weken geen uitzondering zijn. Amfibieën zijn vooral schemerdieren. De trek vat doorgaans aan rond 19u en stopt rond middernacht. Natuurpunt roept automobilisten op om aandacht te hebben voor de paddentrek en hun snelheid te minderen tot 30 km/u op de aangegeven plaatsen.
Vreemde ontdekking door Natuurpunt Ternat
Op één van de overzetplaatsen deed coördinator Dirk Cieters een heel vreemde ontdekking. Bij het overzetten merkte hij een salamander op met een gevorkte staart. Groot was zijn verbazing en stuurde de foto's die hij maakte door naar Hyla, de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt. Ook zij hadden dit nog nooit gezien.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2012
Gerrit Achterland
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido | 14 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 04 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 30 mei 2024
Guido Van Cauwelaert | 29 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024

archief