TERNAT - Nog geen ooievaars op nestplatform in Steenvoorde

C21

TERNAT - Nog geen ooievaars op nestplatform in Steenvoorde

Editiepajot_ternat_ooievaars_foto_guido_van_cauwelaert__1_
Editiepajot_ternat_ooievaars_foto_guido_van_cauwelaert
 

Ook dit jaar kwamen er weer geen ooievaars broeden op het nestplatform dat door Natuurpunt werd geplaatst op het einde van de Varkensmeersstraat in het Natuurgebied Steenvoorde. Tot 1895 broedden wilde ooievaars in Vlaanderen. Daarna duurde het tot in 1990 tot er nog eens een paartje neerstreek in Vlaanderen om er te broeden.

In Dierenpark Planckendael werden van 1986 tot 1992 in ruime vliegkooien ooievaars gekweekt. De nakomelingen ervan vertonen het typische trekgedrag: ze verlaten Vlaanderen eind augustus of begin september en vliegen naar Spanje of Afrika. Ook in het Zwin te Knokke-Heist werden na 1957 ooievaars uitgezet. Het is de bedoeling deze groepen te laten uitgroeien en te laten uitzwermen in Vlaanderen.
 
Daarom lanceerde Natuurpunt in 1998 een oproep aan particulieren om zich op te geven als kandidaat voor een nestplatform voor ooievaars. Een belangrijke voorwaarde was dat het terrein gelegen moest zijn in een gunstig ooievaarsbiotoop met minstens een oppervlakte van 200 tot 300 ha vochtige weilanden. De plaats moest ook veilig zijn voor ooievaars, dus niet te dicht bij spoorwegen en elektrische leidingen. Het nestplatform heeft een diameter van 1,4 m en wordt geplaatst op een boom, dak, schoorsteen of paal. Als standplaats verkiest een ooievaar het hoogste punt in een landschap.
 
Ook in Ternat werd zo'n platform gebouwd. In een weide naast het wachtbekken tegen overstromingen op het einde van de Varkensmeersstraat, een zijstraatje van de Assesteenweg.
 
Uit de gegevens verzameld door Natuurpunt blijkt dat in er 2007 in België 65 ooievaarspaartjes broedden. Het merendeel vond een goede stek in Dierenpark Planckendael, daar brachten 33 paartjes 48 jongen groot. De rest broedde in het Zwin (18) en vogelpark Paradisio (5). Slechts 9 paartjes broedden buiten de ooievaarsdorpen. Voor 2008 zijn er nog geen cijfers. Maar in Ternat blijven ze in ieder geval op hun honger.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2008
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 02 dec 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 21 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 19 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 10 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 08 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 07 nov 2023
Guido van Cauwelaert | 07 nov 2023

archief