TERNAT - Fietsers op landbouwwegen, College wordt wakker

C21

TERNAT - Fietsers op landbouwwegen, College wordt wakker

Editiepajot_ternat_fietsen_op_landbouwwegen_foto_editiepajot__1_
 
Editiepajot_ternat_fietsen_op_landbouwwegen_foto_editiepajot
Editiepajot_ternat_fietsen_op_landbouwwegen_foto_editiepajot__2_
 

Vier jaar nadat sp.a-gras-raadslid Guido Van Cauwelaert vroeg om het probleem van de verkeerssignalisatie op de landbouwwegen op de agenda van de bevoegde gemeenteraadscommissie te plaatsen buigt nu ook het schepencollege van Ternat zich over de kwestie.

In oktober 2004 vroeg Van Cauwelaert om de aanpassing van de signalisatie op landbouwwegen op de commissie te plaatsen. Het voorstel werd toen weggestemd omdat het van de oppositie kwam...

(foto: Het gemotoriseerd verkeer, en in het bijzonder de landbouwvoertuigen, moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van voetgangers, fietsers, de gebruikers van rolschaatsen en steps en ruiters )

Het schepencollege heeft de aanpassing van de signalisatie op landbouwwegen op de agenda van haar zitting van 25 november geplaatst.

In oktober 2004 vroeg gemeenteraadslid Guido Van Cauwelaert reeds om de aanpassing van de signalisatie op landbouwwegen op de agenda van de bevoegde gemeenteraadscommissie te plaatsen.

Met de bestaande verkeersborden is het voor fietsers immers verboden om deze wegen te gebruiken. Het verkeersbord dat zou moeten gebruikt worden is het bord F99c (foto)

Het bord F99c duidt een weg aan voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers en ruiters. Het verkeersbord mag aangepast worden volgens de categorieën van weggebruikers. Artikel 22octies van het verkeersreglement beschrijft de toepassing ervan (zie hieronder).

Het schepencollege overweegt om onder de huidige borden die "verboden doorgang + uitgezonderd landbouwvoertuigen" aanduiden een plaatje "uitgezonderd fietsers" bij te voegen. Een vroeger voorstel van raadslid Van Cauwelaert om deze bordjes met "uitgezonderd fietsers" als onderbord bij "verboden-doorgang-borden" zoals in de Kerkweg toe te voegen werd keer op keer door de LVB-meerderheid weggestemd... omdat het voorstel van de minderheid kwam.

Bijlage: uittreksel verkeersreglement

Art. 22octies : verkeer op wegen voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers en ruiters.

22octies 1. Buiten de categorieën van weggebruikers waarvan het symbool is weergegeven op de verkeersborden die bij de toegang geplaatst zijn,mogen deze wegen slechts gevolgd worden door volgende categorieën van weggebruikers :

a) voertuigen van en naar de aanliggende percelen;
b) niet-gemotoriseerde drie- en vierwielers;
c) gebruikers van rolschaatsen en steps;
d) voertuigen voor onderhoud, afvalophaling, toezicht, hulpverlening en prioritaire voertuigen.

Het begin van de wegen voorbehouden voor landbouwvoertuigen, voetgangers, fietsers en ruiters, wordt aangeduid met het verkeersbord F99c en het einde met het verkeersbord F101c.

F99c F101c

22octies 2. Voetgangers, fietsers en ruiters mogen de ganse breedte van de genoemde wegen gebruiken. Zij mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren.

De gebruikers van deze wegen mogen elkaar niet in gevaar brengen en niet hinderen. Het gemotoriseerd verkeer, en in het bijzonder de landbouwvoertuigen, moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van voetgangers, fietsers, de gebruikers van rolschaatsen en steps en ruiters.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 27 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 26 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 26 jan 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 23 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 11 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 09 jan 2023
Guido van Cauwelaert | 05 jan 2023

archief