TERNAT subsidieert isoleren daken

C21

TERNAT subsidieert isoleren daken

Editiepajot_ternat_isoleren_daken_foto_ludo_van_der_cammen
 

Inwoners van Ternat die het dak van hun woningen isoleren die gebouwd werden voor 2005 kunnen vanaf begin dit jaar rekenen op een gemeentelijke subsidiëring van 0,75 euro per vierkante meter. "Deze toelage mag gecumuleerd worden met andere bouw- en renovatiepremies van om het even weke instelling of overheid, op voorwaarden dat het totale bedrag van de bekomen premies de negentig procent van de factuur van de dakisolatie niet overschrijdt", legt burgemeester Ronald Parys uit.

"Ternat opteert voor energiebesparende maatregelen aan de basis", aldus burgemeester Parys. "Alvorens dure technische ingrepen te ondersteunen, moet eerst de basisvoorwaarde voor een rationeel energiegebruik voorhanden zijn. Dé basisvoorwaarde is: een goede isolatie van de woning, vooral van het dak. Het installeren van dure energiesystemen in een niet-geïsoleerde woning is weggegooid geld en schiet zijn doel voorbij."

Met dakisolatie bespaart een gezin ongeveer dertig procent op de energiefactuur. Door de combinatie van verschillende premies verdient men een investering van honderd vierkante meter op nauwelijks drie maanden terug door de toelagen die op verschillende niveaus worden toegekend.

De Ternatse gemeentelijke premie geldt zowel voor de doe-het-zelvers als voor zij die werken met een geregistreerd aannemer en het speelt geen rol of men eigenaar of huurder is van de woning. Ook wie het dak van zijn tweede of volgende woning isoleert, heeft recht op de premie. Op die manier wil het gemeentebestuur een stimulans geven om ook verhuurwoningen energiezuinig te maken.

De Ternatse duurzaamheidsambtenaar Jo Van der Elst rekende een voorbeeld voor hoe interessant het nu wel is om in Ternat het dak van zijn woning te isoleren. De isolatie van een dak van honderd vierkante meter kost – bijvoorbeeld – 2.000 euro. De belastingsaftrek van veertig procent levert 800 euro op. De premie van de netbeheerder bedraagt vier euro per vierkante meter of 400 euro premie. De gemeente Ternat geeft een premie van 75 euro. Zodat je nog maar 625 euro moet betalen. En na aftrek van de Vlaamse isolatiepremie bedraagt het te betalen bedrag nog maar…125 euro.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2009
Ludo Van Der Cammen
Ludo Van Der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 01 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 28 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024
Ingezonden | 14 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 13 feb 2024

archief