Gemeente TERNAT nieuwe eigenaar van “Parkgebied Kruikenburg”

C21

Gemeente TERNAT nieuwe eigenaar van “Parkgebied Kruikenburg”

Editiepajot_ternat_parkgebied_kruikenburg_foto_ludo_van_der_cammen
Van links naar rechts: broeder Jan De Cat, burgemeester Ronald Parys en milieuambtenaar Jurgen Thiebaut. - Foto Ludo Van der Cammen
 

De gemeente Ternat is vanaf nu officieel de nieuwe eigenaar van het parkgebied Kruikenburg. De Broeders van de Christelijke Scholen verkopen het bosgebied met vijver aan Ternat voor een bedrag van 185.000 euro. Het kasteel Kruikenburg zelf blijft eigendom van de broeders. In het kasteel woonden nog twee broeders en die krijgen nu ook gezelschap van de nog resterende broeders die in Groot-Bijgaarden verbleven er hun gebouw verkochten.

De gemeenteraad van Ternat had reeds in mei van vorig jaar zowel het budget als de aankoop van het parkgebied Kruikenburg langs de Statiestraat in het centrum van Ternat goedgekeurd. De gemeente betaalt 185.000 euro voor het parkgebied van bijna 6 hectare. Het kasteel zelf zal nog niet worden gekocht omdat ook een aantal broeders uit Groot-Bijgaarden in het kasteel zullen komen wonen. Alle achterliggende stukken en de vijver zelf worden wel aangekocht. Naar de toekomst toe zal de gemeente eventueel nog achterliggende stukken aankopen.

Burgemeester Ronald Parys: “Ondertussen is er een beheerscommissie opgericht die tot taak heeft een beheersplan voor 27 jaar uit te werken voor de gehele site van Kruikenburg en de bijhorende dreef. Eén van de hoofddoelstellingen is het volledige parkgebied open te stellen voor publiek, met een mogelijke ontsluiting via de Terlindenstraat.”

Het park is nu enkel bereikbaar via de hoofdingang van het domein en de school in de Statiestraat. De milieudienst van Ternat heeft een subsidieaanvraag ingediend in het kader van de samenwerkingsovereenkomst waardoor de gemeente een subsidie bekomt van 90 000 euro.

Ronald Parys: “Naast het openstellen van het parkgebied zal een van de hoofdprojecten het uitbaggeren zijn van de vijver met oeverherstel. De beheerscommissie - waarvan milieuambtenaar Thiebaut Jurgen en cultuurbeleidscoördinator Marleen Platteau voor de gemeente Ternat deel uitmaken - zal toezien op het verder verloop van de uitwerking van dit beheersplan. Verschillende actoren zoals de vissers, de school, de natuurvereniging zullen samen met het gemeentebestuur samen zitten in de beheersgroep die een gedetailleerd beheersplan zullen uitwerken. Sommige delen van het parkgebied –weiden en bos - zijn op dit ogenblik nog niet toegankelijk voor publiek. Rond de vijver kan er wel al worden gewandeld.”

Belangrijk is volgens burgemeester Ronald Parys dat de enige nog resterende groene long in het centrum van Ternat in handen komt van het gemeentebestuur en dat de burger op termijn zal kunnen meegenieten van dit stukje natuur.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mrt 2009
Ludo Van der Cammen
Ludo Van Der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024

archief