TERNAT - OCMW koopt Wereldwinkelpand

C21

TERNAT - OCMW koopt Wereldwinkelpand

Editiepajot_ternat_wereldwinkel_foto_editiepajot
OCMW-Voorzitter Frans Holsters, burgemeester Ronald Parys en Wereldwinkelmedewerker Guido Van Cauwelaert voor het Wereldwinkelpand, dat binnenkort eigendom wordt van het OCMW. - Foto Editiepajot.
 
Editiepajot_ternat_wereldwinkel_foto_editiepajot__1_
OCMW-Voorzitter Frans Holsters en burgemeester Ronald Parys doen nog vlug hun inkopen bij Wereldwinkelier Rik Eylenbosch. - Foto Editiepajot.
 

Het OCMW heeft besloten het pand op het Kapelleveld waarin de Wereldwinkel gevestigd is, te kopen. Dat is goed nieuws voor de Wereldwinkel, want die krijgt van de nieuwe eigenaar een contact met lange termijn aangeboden.

"Eigenlijk wint iedereen erbij", zegt OCMW-Voorzitter Frans Holsters. "We waren al enige tijd op zoek naar een gebouw om daarin enkele doorgangswoningen in te richten. Dat zijn wooneenheden waarin mensen met een acuut woonprobleem enige tijd een onderkomen kunnen vinden, tot er een definitieve oplossing voor hen wordt gevonden. Dat kan zijn omdat hun huis afbrandde of op een andere manier onbewoonbaar werd. Dat we een beschikt gebouw te koop aangeboden kregen in de onmiddellijke omgeving van het OCMW-gebouw is een gelukstreffer. Ook de trouwe klanten van de Wereldwinkel zullen er blij mee zijn". "Ook het gemeentebestuur is er heel blij mee", zegt burgemeester Ronald Parys. "Het is ons beleid om onze Ternatse verenigingen aan een geschikte infrastructuur te helpen. Via het OCMW krijgt de Wereldwinkel, die dit jaar 25 jaar actief is met de verkoop van producten van eerlijke wereldhandel en sensibilisering rond internationale samenwerking, nu ook een stukje meer bestaanszekerheid".

Guido Van Cauwelaert was erbij toen eind 1983, bij Myriam Zelderloo, zelf een medewerkster van de Dilbeekse wereldwinkel, enkele mensen rond de tafel gingen zitten om ook in Ternat een dergelijk initiatief op te starten. "Op 1 mei 1984 was het eindelijk zover", zegt Guido. "We konden eindelijk aan de slag in ons eigen lokaal, een leegstaande winkelruimte naast CC De Ploter." Toen we dat gebouw enkele jaren geleden moesten verlaten wegens verbouwingswerken, hadden we opnieuw geluk". We vonden net op tijd opnieuw een betaalbaar pand in het Kapelleveld, het oude Huis Vanderheyden, de laatste Lombeekse begrafenisonderneming. Tot ook dit gebouw te koop kwam omdat de eigenaar-bewoner in het rusthuis werd opgenomen. Gelukkig vonden we toen in het OCMW een geïnteresseerde koper die ook voor ons een plaatsje wou voorzien."

"Naast de Wereldwinkel komen er hier nog drie wooneenheden", zegt Holsters. "We gaan die sober inrichten want het moet een doorgangswoning blijven. Mensen mogen zich hier écht niet blijven."

De Wereldwinkel huurt van het OCMW voor een "eerlijke prijs" maar krijgt wel een financiële hulp van het gemeentebestuur om zijn werking te ondersteunen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2009
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 12 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 08 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 04 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 02 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mei 2024
Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024

archief