TERNAT - Zone 30 van Marktplein tot station

TERNAT - Zone 30 van Marktplein tot station

Zone_30
 

Vanaf zaterdag 18 juli 2020 wordt het volledige centrum van Ternat een zone 30. Het gemeentebestuur wil met deze snelheidsbeperking de leefbaarheid in de dorpskern verhogen en meer voorrang geven aan fietsers en andere zwakke weggebruikers. Het gaat om een testfase die tot 31 december 2020 zal duren. 

 

Daarmee wordt er al een van de voorstellen om het centrum van de gemeente leefbaar te maken die in 2018 werden voorgesteld door een werkgroep van inwoners in het kader van het door het provinciebestuur gesubsidieerde project LaMa, uitgevoerd (zie Editiepajot Inwoners werken plannen uit voor leefbaar centrum). De uitvoering van de voorstellen werd toen uitgesteld omwille van de werken in de Statiestraat.

 

Tot nu toe was er zone 30 rond de scholen Horizon, De Brug, Sint-Jozef, Sint-Angela en het station van Ternat. Daartussen waren dan weer stukjes zone 50. Dat maakte de situatie onoverzichtelijk. Nu gaat de zone 30 in vanaf alle invalswegen om het centrum te bereiken. De grenzen van de zone reiken dus van het kruispunt van de Bodegemstraat met de Keizerstraat tot het kruispunt van de Assesteenweg en met de Statiestraat en de rotonde aan de Wijmenierlaan en Brusselstraat. Op zaterdag 18 juli zullen de verkeersborden er staan en is de zone 30 dus ook van kracht.

 

“Met de zone 30 trekken we resoluut de kaart van de zwakke weggebruiker in het centrum van Ternat”, zegt schepen voor mobiliteit Gunter Desmet. “Steeds meer Ternattenaren gebruiken de fiets en dat juichen we toe. We willen er voor zorgen dat zij zich in de meest veilige omstandigheden kunnen verplaatsen en we willen een veilige ruimte creëren zodat nog meer burgers voor de fiets kiezen.”

 

Uit diverse studies blijkt dat de impact gevoelig lager ligt bij een aanrijding aan 30 kilometer per uur en een aanrijding aan 50 kilometer per uur. Wanneer voetgangers aangereden worden door een auto leidt dit bij 30 à 32 kilometer per uur tot 5 procent sterfte, bij 48 à 50 kilometer per uur tot 30 à 45 procent sterfte en bij 60 tot 64 kilometer per uur tot 70 à 85 procent sterfte (European Federation for Transport andEnvironment, 2001; Svanström, 2000; Herrstedt, 2001).

 

“Ternat is een gemeente waar mensen elkaar ontmoeten en op straat komen. Het invoeren van een zone 30 in het dorpscentrum, waar ook nog eens een markt, vier scholen, bibliotheek, gemeentehuis, parochiezaal en sportcentrumgelegen zijn, is dan ook een logische stap”, zegt schepen Desmet.  

 

Recente snelheidsmetingen in het dorpscentrum van Ternat tonen aan dat automobilisten nog steeds te snel rijden. In de Statiestraat voerde de dienst mobiliteit van 12 tot 29 mei snelheidsmetingen uit. Maar liefst 76 procent van de automobilisten reed te snel. De voorbije jaren gebeurden ruim 1/5 van de verkeersongevallen met gewonden in de nieuwe zone 30.

 

“We willen het centrum op een veilige manier toegankelijk maken voor zowel auto’s als fietsen. Helaas is er door de beperkte straatbreedte en dichte bebouwing in het centrum zelf geen ruimte voor afzonderlijke fietspaden. We kunnen dus niet anders dan fietsers en auto’s te mengen. Om dit voor fietsers veiliger te maken is het noodzakelijk dat de snelheid omlaag gaat.”, aldus schepen Desmet.

 

“Het wordt nu ook veel logischer. Nu is de Statiestraat eerst zone 30 (station), dan weer 50, dan weer 30 (school) en dan weer 50 (markt). De markt zelf is bijvoorbeeld nog zone 50. In Wambeek en Lombeek-centrum is deze duidelijkheid er al.”

 

De zone 30 geldt tot en met de laatste dag van het jaar 2020. Indien de proefperiode succesvol blijkt te zijn, zal de maatregel verlengd worden. De politie zal gedurende deze periode ook meer snelheidscontroles uitvoeren.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2020
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 19 jan 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido Van Cauwelaert | 13 jan 2021
Sam Herremans | 01 jan 2021
Guido Van Cauwelaert | 31 dec 2020
Guido Van Cauwelaert | 29 dec 2020

archief