TERNAT Gemeente ontslaat gewezen algemeen directeur

C21

TERNAT Gemeente ontslaat gewezen algemeen directeur

5fbd0943-c70e-4878-9094-b1cd9769c66c
 

De gemeente heeft het dienstverband stopgezet met de gewezen algemeen directeur. Die was nog in dienst als directeur. Dat werd aan het gemeentepersoneel medegedeeld.

Vanaf 1 oktober 2023 werden de bepalingen van de Arbeidsovereenkomstenwet ook van toepassing verklaard op de statutaire ambtenaren van de gemeentebesturen. Gemeentebesturen kunnen daardoor het dienstverband beëindigen met een opzegbrief of zelfs onmiddellijk beëindigen met uitbetaling van een opzegvergoeding. Bij een zware tekortkoming kan het bestuur ook overgaan tot een ontslag wegens dringende redenen.

Dat betekent dat er enkel nog discussie kan zijn over een eventuele ontslagvergoeding, voor de Arbeidsrechtbank. Vroeger moesten ambtenaren hun ontslag aanvechten voor de Raad van State.

Bij een forensische audit van het Vlaams Gewest werd eerder vastgesteld dat er in het lokaal bestuur een problematische organisatiecultuur heerste, met grote frustraties, verdachtmakingen, ziektes en ontslagen als belangrijkste exponent. Deze vaststellingen waren een bevestiging van wat Audit Vlaanderen reeds in 2020 formuleerde tijdens een organisatieaudit. Een problematische organisatiecultuur vergroot het risico op een problematische werking, fouten en onregelmatigheden bij een lokaal bestuur. De organisatiecultuur heeft immers een grote impact op de organisatiebeheersing van een bestuur.

De gemeenteraad besloot om zich burgerlijke partij te stellen in het strafonderzoek dat volgde daarop volgde.

Audit Vlaanderen had ook vragen bij bouwvergunningen die het college toekende. Niettegenstaande het negatieve advies van het departement Landbouw en Visserij en de uitdrukkelijke voorwaarde uit het advies van de omgevingsambtenaar dat geen wedstrijden konden worden toegelaten op de locatie die het voorwerp uitmaakte van de vergunningsaanvraag, besliste het college toch om een omgevingsvergunning af te leveren voor een paardentrainingspiste in landbouwzone. Het departement Omgeving Vlaanderen stelde dat het collegebesluit een onduidelijke en betwistbare rechtsgrond heeft voor de georganiseerde en geplande wedstrijden op de betrokken locatie.

Onlangs kwam aan het licht dat de gebouwen ook niet werden geplaatst op de door de bouwvergunning voorziene plaats. Tot nu toe werd er hiervoor geen regularisatieaanvraag ingediend. Toch blijven de zonevreemde activiteiten hier gewoon doorgaan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mrt 2024
Guido van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024
Guido van Cauwelaert | 29 jun 2024

archief