TERNAT - Freddy Verdoodt al 13 jaar bezig met naslagwerk

C21

TERNAT - Freddy Verdoodt al 13 jaar bezig met naslagwerk

Editiepajot_ternat_freddy_verdoodt_foto_ludo_van_der_cammen
Freddy Verdoodt. - Foto Ludo Van Der Cammen
 

Al dertien jaar is Freddy Verdoodt uit Ternat aan het werk aan zijn boek “De Ternatse Geslachten en Afstamming”. Toen Verdoodt aan dit monnikenwerk begon, dacht hij niet dat het zo lang zou duren. “Maar het opzoekingzwerk evolueert nu vlot zodat ik er voor ga om tegen de Ternatse jaarmarkt van volgend jaar in oktober het boek te kunnen presenteren”, zegt hij.

De jongste drie jaar zit Freddy Verdoodt bijna elke werkdag in de archieven van het Ternatse gemeentebestuur. “Mijn boek wordt een heus naslagwerk van alle families die voor 1800 in het huidige Ternat – dus niet alleen Ternat zelf maar ook Sint-Katherina-Lombeek en Wambeek – leefden”, licht Verdoodt toe.
“Alle oude parochieregisters vanaf ongeveer 1600-1625 heb ik uitgepluisd en voor sommige families ging ik zelfs terug tot 1500 en vroeger. Ik begon eerst met mijn eigen stamboom. Zowel langs vaders- als langs moederskant stam ik af van Ternatse families, kleine en grote boeren.”
“Interessant om weten is dat heel wat dorpsgenoten afstammen van de oude hertogen van Brabant en via bastaardafstamming van de heren van Kruikenburg. Het graafschap Kruikenburg bestond tot de Franse revolutie uit de huidige drie deelgemeenten van Ternat. Dus had de fusie tussen Ternat, Sint-Katherina-Lombeek en Wambeek in de jaren zeventig van vorige eeuw eigenlijk best Kruikenburg geheten”, aldus Verdoodt.
Er gaat bijna geen enkele werkdag voorbij of Freddy Verdoodt duikt de gemeentelijke archieven in op het Ternatse gemeentehuis. “Ik ben er nu zo goed als zeker van – zonder ziekte of ongeval – dat het naslagwerk zal verschijnen tijdens het jaarmarktweekend in oktober 2010. Het boek zal gedrukt worden op A4-formaat en meer dan vijfhonderd bladzijden tellen. Ik ben overigens nog op zoek naar sponsors”, vertelt Verdoodt.
“En omdat een stamboom nooit af is, draag ik mijn boek op aan mijn drie kleinkinderen: Julie en Maxime Dekoster en Robin Verdoodt.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2009
Ludo Van Der Cammen
Ludo Van Der Cammen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 03 mrt 2024
Guido van Cauwelaert | 01 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 29 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 28 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 27 feb 2024
Guido van Cauwelaert | 22 feb 2024
Marc Sluys | 16 feb 2024

archief