TERNAT - Tweerichtingsfietspad vormt veiligheidsprobleem in Brusselstraat

C21

TERNAT - Tweerichtingsfietspad vormt veiligheidsprobleem in Brusselstraat

Editriepajot_ternat_brusselstraat_fietspad_foto_guido_van_cauwelaert
Brusselstraat. Links moet een dubbelrichtingsfietspad komen volgens de LVB. - Foto Guido Van Cauwelaert
 

De gemeente gaat onteigeningen uitvoeren in de Brusselstraat voor het aanleggen van een fietspad. Aan de rechterkant van de straat (richting Brussel) komt een tweerichtingsfietspad van 2.50 meter breed, afgescheiden van de straat met een haag van 0.50 meter. Daarvoor moeten de aangelanden gemiddeld zo'n meter van hun voortuin inleveren.

De oppositie heeft vragen bij het project. Uit recent onderzoek blijkt dat er op dergelijke tweerichtingsfietspaden meer ongelukken gebeuren. Een studie van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid bewijst dat tweerichtingsfietspaden gevaarlijk zijn doordat autobestuurders die erover moeten rijden, verrast worden. Automobilisten vergeten immers dikwijls dat het fietsverkeer uit twee richtingen kan komen wanneer ze het fietspad kruisen (aan een kruispunt of wanneer ze uit de garage rijden).
 
"Pijnpunten in de infrastructuur blijven de kruispunten, de rotondes en de tweerichtingsfietspaden waar in verhouding meer ongevallen gebeuren", stelt ook het rapport ‘Verkeersongevallen met Fietsers 2000-2007' van het Observatorium voor de Verkeersveiligheid. De Vlaamse minister van Openbare Werken, Hilde Crevits (CD&V), zegt dat de aanleg van dat soort paden moet ontraden wordt. " http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RH2HUVG2
 
Ook in de pers reageerden fietsers onlangs op het gevaar van tweerichtingsfietspaden: "Al eens nagetrokken hoeveel fietsers er zijn aangereden op het tweerichtingsfietspad aan de Sint-Pieterskaai in Brugge ? In ieder geval wij gebruiken het niet meer, véél te gevaarlijk dit fietspad vooral tegen de rijrichting in !" zegt Jo Vanneste, in Het Nieuwsblad van 14/06/2009
 
En een Finse studie (Räsänen en Summala, 2000) toont aan dat 14 % van de bestuurders die een éénstrooksrotonde wilden oprijden op geen enkel moment oog hadden voor naderende fietsers rechts van hen (op het tweerichtingsfietspad).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 nov 2009
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido Van Cauwelaert | 22 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 19 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 10 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido van Cauwelaert | 03 jul 2024
Guido Van Cauwelaert | 30 jun 2024

archief